Blog 7/9: Matka ACC-sertifiointiin ja Self Masteryyn

Hei ja tervetuloa blogiini!

Olen Anne Liljestrand, coach, kehittäjä, fasilitoija, kouluttaja, kielten kääntäjä, viestijä, tiedottaja, äiti, puoliso, ystävä ja juoksija. Olen parhaillaan CoachCompanion Finlandin ACC-sertifiointikoulutuksessa ja tämä blogi kertoo matkastani.

Kirjoitan nyt toiseksi viimeisen koulutuspäivän jälkimainingeissa ja voin todeta, että matkasta on tullut aina vain mielenkiintoisempi!

Sertifiointikoulutuksessa on kyse määrätietoisesta valmistautumisesta ICF:n sertifiointikokeeseen. Olen opetellut ammattimaisen coachingin rakenteen, olen saanut arvokkaita coaching-työkaluja ja syventänyt toden teolla osaamistani ja jopa ymmärrystäni koskien ICF:n eettisiä sääntöjä, ICF:n ydintaitoja ammattimaisille coacheille sekä PCC-markkereita (lisätietoja kaikista näistä lyhenteistä löydät Myytistä nr. 15). Matkani aikana olen saanut uutta tietoa, soveltanut sitä käytäntöön coachingissani ja harjoitellut paljon saavuttaakseni hyvän tason. Olen oppinut coachaamaan täysin uudella tasolla ja tästä tasosta tulee aina vain korkeampi.

Valmistautumisen lisäksi olen työstänyt omaa Self Masteryani, joka on sertifiointikoulutuksen teema. Self Mastery merkitsee minulle itseni johtamista; tunnen itseni niin hyvin kuin voin ja lisäksi olen vakiinnuttanut hyvän reflektointirutiinin, jonka avulla opin itsestäni jatkuvasti uusia asioita, esimerkiksi sen, miten käsittelen stressiä, paineita, arjessa jaksamista, ammattimaista kehittymistä ja paljon muuta. Minulla on myös kyky käyttää oppimaani ja oivalluksiani siitä mistä itse pidän, miten yleensä toimin, mitkä arvoni ovat ja minkälaisia unelmia haluan toteuttaa – nyt ja sertifiointikoulutuksen jälkeen.

Self Masteryn kautta minulla on työkaluja, rutiineja ja prosesseja, joilla takaan täyden läsnäoloni, siis yhden coachin ydintaidoista, vaikka tuntisin jännitystä esimerkiksi tulevasta esiintymisestä tai jos aamu on ollut vauhdikas, kun kaksi timanttia on saatu talvivaatteisiin ja muutoinkin täyteen varustukseen, sekä mopsi on kieltäytynyt kävelemästä, koska -7 pakkasraja on ylittynyt, on märkää, hiekkaista tai muuten vain hankalaa. Self Masteryn avulla voin entistä paremmin ilmaista sen, mitä juuri nyt tarvitsen, jotta voin olla paras versio itsestäni, kaikilla elämän osa-alueilla. Hyväksyn itseni aiempaa paremmin ja osaan käsitellä sabotöörejäni, eli niitä, jotka ehkä istuvat olkapäällä ja joskus kuiskuttelevat negatiivisia huomioita. Saan itseni kiinni ennen kuin olen liian väsynyt tai liian stressaantunut. Otan elämän tuomat haasteet vastaan vakaalla viisauden tunteella – minulla on entistä parempi kyky tarkastella sitä, mikä minua ärsyttää tai mikä saa oloni epämukavaksi, ja toimin paljon järkevämmin kuin aiemmin.

Mielestäni Self Masteryn voi saavuttaa, mutta siinä kehittyminen ei ikinä lopu. Aivan kuten coachingissa – kaikkialla on aina uutta opittavaa, uusia oivalluksia, uusia kysymyksiä. Olen koulutuksen avulla ja matkani aikana saavuttanut erityisen hyvän tason sekä ammattimaisessa coachingissa että Self Masteryssa – en kuitenkaan ole oppinut vielä läheskään kaikkea ja opin edelleen jatkuvasti lisää.

Olen kiitollinen kaikista kokemuksista ja elämyksistä ja käytän niistä saamani opit täysipainoisesti. Olen myös erittäin kiitollinen kaikista resursseista, jotka minulla on ollut koulutukseni aikana, MCC-sertifioinnin omaavasta kouluttajasta, eli Christinestä (MCC on ICF:n korkein sertifiointitaso ja ainoastaan 3 % maailman coacheista on sen saavuttanut!), Mentor Coachistani, upeista kurssikavereistani, joita kuuntelen innolla ja ihaillen, ICF:n materiaaleista ja jäsentyökaluista. Olen lisäksi erittäin kiitollinen jokaisesta coaching-keskustelusta, jokaisesta asiakkaasta ja jokaisesta oivalluksesta, jokaisesta reflektointihetkestä ja jokaisesta opista.

Jäljellä on enää yksi koulutuspäivä, 8. päivä, ennen kuin saavutan matkani päämäärään, siis ACC-sertifioinnin ja hyvän Self Masteryn. Jännityksen, odotuksen, keskittymisen, itsevarmuuden, nöyryyden ja erityisesti ilon tunteet ovat juuri nyt upeasti tasapainossa.

Aiemmat blogikirjoitukset löydät täältä:

6/9 Kielistä

5/9 Miten maraton juostaan?

4/9 Siitä on tullut elämäntapa

3/9 Kuherruskuukausi on päättynyt

2/9 Suurin haasteeni

1/9 Matka ACC-sertifiointiin ja Self Masteryyn