Diplomikoulutus tai sertifiointi, mikä ero niillä on?

Kun puhutaan professional coachingista, meiltä kysytään usein, mikä ero diplomikoulutuksella ja sertifioinnilla on. Kuvaamme eroa usein käyttämällä vertausta yksityisautoilija vs. ammattiautoilija.

Kun haluat ryhtyä ajamaan autoa, ensi askeleesi on hankkia ajokortti. Aloitat tyhjästä, eli opiskelet teoriaa, kuten liikennesäännöt, liikennemerkit, auton varusteet ja lisäksi opit, miten polkimia, vaihdekeppiä, rattia, vilkkuja, virtalukkoa yms. käytetään.

Sitten lähdet liikenteeseen ajotunneille, joilla harjoittelet kaikkea teoriatunneilla oppimaasi käytännössä. Taitosi kehittyvät kerta kerralta. Aluksi sinun pitää vain saada auto kulkemaan eteenpäin liikenteessä, myöhemmin opit hienouksia, kuten mäkilähdön, taskuparkkeerauksen  ja liikenneympyröissä ajon. Kun sitten olet harjoitellut ajamista ja osallistunut teoriaopetukseen lain määräämällä tavalla, on ajokokeen vuoro.

Tämä on verrattavissa professional coachingin diplomikoulutukseen. Opiskelemme coachingia teoriassa ja käytännössä. Aloitamme coachingin teorialla, eli International Coaching Federationin (ICF) yhdellätoista ydinosaamisalueella ja eettisillä ohjeilla. Opiskelemme rakennetta: mitä ammattimainen coaching ICF:n mukaan on?

Sitten on aika lähteä ”liikenteeseen”. Lähiopetuspäivien aikana harjoittelemme jokaista osiota, joita jokainen harjoittelee myöhemmin lisää oman harjoitusasiakkaansa kanssa. Ensin perusteet, sitten finessit, kun opitaan vähitellen käyttämään eri tekniikoita ja coach-työkaluja.

ICF:n määritelmän mukaan:

Coaching on kumppanuutta asiakkaan kanssa, se on ajatuksia herättävä ja luova prosessi, joka innostaa asiakkaita maksimoimaan henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa.

 

ICF

International Coaching Federation (ICF) on maailman suurin ammatticoach-alan organisaatio. Se on neutraali osapuoli, joka ei itse kouluta, vaan ainoastaan akreditoi coacheja ja toimii coach-koulutusta antavien yritysten laadunvarmistajana. Nykyään  ICF Globalilla on n. 39 000 jäsentä 143 maassa. Sillä on siten tärkeä tehtävä, koska coach ei ole suojattu ammattinimike, vaan periaatteessa kuka tahansa voi kutsua itseään coachiksi. Muista siksi aina varmistaa, että käyttämäsi coach on sertifioitu ja että käyttämäsi coach-koulutusta antava yritys on ICF:n hyväksymä ja akreditoima. Voit tarkistaa sen helpoiten ICF Globalin kotisivuilla.

Lue lisää ICF:stä

Kun teoriatunnit ja käytännön harjoittelu on selvitetty määräysten mukaisesti, on ajokokeen aika.

Siinä pääset näyttämään, että hallitset coachingin. Kun suoritat ajokokeen hyväksytysti, saat ajokortin ja sinulla on oikeus lähteä liikenteeseen omin päin, toisin sanoen voit ottaa maksavia asiakkaita ja kerätä itsellesi käytännön työstä tunteja, joita tarvitset saadaksesi kansainvälisen sertifioinnin.

Coachingin kansainvälistä sertifiointia voidaan verrata ammattiautoilijaksi tulemiseen. Kun ajat autoa työksesi, esim. linja-autoa tai rekkaa, tavallinen ajokortti ei riitä. Sinun on syvennettävä osaamistasi sekä teorian että käytännön osalta, jotta voit osallistua uuteen teoriakokeeseen ja ajokokeeseen. Näin toimii myös coaching. Kansainvälinen sertifiointi edellyttää lisäkoulutusta, vähintään sata dokumentoitua coaching-tuntia asiakkaan kanssa, kirjallisen kansainvälisen kokeen hyväksyttyä suorittamista sekä käytännön ”ajokoetta”, jolla osoitat, että olet ymmärtänyt kaikki yksitoista ydinosaamisaluetta sekä eettiset ohjeet ja osaat soveltaa niitä. Sertifioitu coach on ammatticoach, ja ammatticoachina sitoudut pitämään coaching-taitosi ajan tasalla. Sinun on jatkettava kouluttautumista, harjoitettava coachingia ja uusittava sertifiointisi kolmen vuoden välein. Diplomi-coach on siten ICF:n mukaisesti coach, joka parhaillaan kouluttautuu, kun taas sertifioitu coach on ammatticoach.

Kiinnostaako coaching tai mietitkö, miksi kannattaisi hankkia coach-koulutus? Lue seitsemän hyvää syytä osallistua coach-koulutukseen.

Ota yhteyttä