Diplomutbildning eller certifiering, detta är skillnaden

Inom professionell coaching får vi ofta frågor om skillnaden mellan diplomutbildning och certifiering. För att förklara detta använder vi oss ofta av metaforen privatbilist vs yrkeschaufför.

Då du blir intresserad av att köra bil, är ditt första steg att ta ett körkort. Du börjar från scratch det vill säga du lär dig teorin såsom trafikregler, trafikmärken, bilens utrustning och funktion med pedaler, växelspak, ratt, blink, start….

Du ger dig ut i trafiken och övningskör och övar då i praktiken allt det du lärt dig i teorin. Steg för steg blir du bättre. Först handlar det om att få bilen att tryggt rulla ut i trafiken, senare lär du dig finesser så som backstart, fickparkering och att köra i rondeller. När du sedan övat och tränat, deltagit i teoriundervisningen i enlighet med bestämmelserna i lagen då är det dags för uppkörning.

Här kan vi göra jämförelser med diplomutbildningen i professionell coaching. Vi lär oss coaching i teori och praktik. Vi börjar med coaching i teorin det vill säga i enlighet med International Coach Federations (ICF) elva kärnkompetenser och etiska riktlinjer. Vi lär oss strukturen, vad är professionell coaching enligt ICF? Därefter är det dags att ge sig ut i ”trafiken”. Under närstudiedagarna övar och praktiserar vi varje delmoment, för att sedan även träna på egna övningsklienter. Först grunderna, sedan finesserna där vi använder oss av olika tekniker och coachverktyg.

ICF:s definition på coaching:

Coaching är ett partnerskap med klienter i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar klienter att maximera deras personliga och professionella potential.

 

ICF

International Coach Federation (ICF) är världens största branschorganisation för yrkescoacher. En neutral part som inte utbildar själv, utan ackrediterar och kvalitetssäkrar coachutbildningsföretag och coacher. Idag har ICF Global ca 33 000 medlemmar i 144 olika länder. ICF har såldes en viktig uppgift, då coach inte är en skyddad yrkestitel, i princip kan vem som helst kan kalla sig coach. Därför är det viktigt att försäkra sig om att coachen är certifierad och att coachutbildningsföretaget är ICF kvalitetssäkrat och ackrediterat. Detta görs bäst genom en kontroll via ICF Globals hemsida.

När teori- och praktiktimmarna är avklarade enligt de fastslagna bestämmelserna är det dags för uppkörning, där du visar att du behärskar coaching.

Godkänd uppkörning innebär att du får ditt ”körkort” och du har nu rätt att ge dig ut i trafiken på egen hand, det vill säga du kan börja ta betalande klienter och samla på dig praktiska timmar som du behöver för din internationella certifiering.

Internationell certifiering inom coaching kan liknas vid att bli yrkeschaufför. Då du kör fordon som ditt yrke, exempelvis buss eller långtradare, så räcker inte ett vanligt körkort. Du behöver fördjupa dina kunskaper och bygga på med både teori och praktik för att sedan avlägga ett nytt teoretiskt och praktiskt prov. Så fungerar det även inom coachingen. För en internationell certifiering krävs tilläggsutbildning, minst 100 dokumenterade klienttimmar, ett avklarat internationellt skriftligt prov samt en praktisk uppkörning, där du visar att du förstår och kan tillämpa de 11 kärnkompetenserna och de etiska riktlinjerna. En certifierad coach är en yrkescoach och som yrkescoach förbinder du dig att hålla din coaching a jour. Du fortbildar dig och praktiserar coaching och förnyar din certifiering med tre års mellanrum. En diplomerad coach är således enligt ICF en coach under utbildning, medan en certifierad coach är en yrkescoach.

Är du nyfiken på coaching eller undrar du över orsaker för att gå en coachutbildning? Här har vi listat sju skäl att gå en coachutbildning!

Här hittar du mer info om oss och kontaktuppgifter

Och här kan du läsa mer om ICF: www.coachfederation.orgTidigare nyheter

 • Undvika onödiga konflikter på arbetsplatsen

  Stress, en kontinuerlig irritation samt konflikter leder till missnöjda medarbetare som i sin tur leder till minskad produktivitet och inkomster för företaget.

 • Omgiven av hjältar - det du fokuserar på det växer

  Vad fokuserar du på? Vill du vara omgiven av hjältar eller idioter? Positive Solutions Christine Suvanto funderar över hur vi själva väljer och vad som verkligen kan ändra på vår...

 • ledarskap_coaching
  Bygg upp ett hållbart ledarskap med coaching

  Det coachande ledarskapet kräver mod och utbildning, det finns inga färdiga lösningar och inget facit. Å andra sidan betalar det sig mångfalt i form av personal som mår bra, utvecklas,...

 • Tillbaka på jobbet eller tillbaka i fängelset?

  Känns det motigt att gå tillbaka till jobbet efter semestern? Kom ihåg att du väljer själv om du vill stanna kvar i den situation du är eller om du vill...

 • Därför är vår logotyp ett segel

  Var befinner vi oss och hur ser det ut runtomkring? Vilken hamn vill vi nå och vilka grynnor och hinder kan finnas på vägen? Varför blev seglet en del av...

 • Sju skäl att gå en coachutbildning

  Coaching är ett brett begrepp som innefattar allt från personlig utveckling till ett coachande ledarskap. Det handlar om att frigöra människors inre potential och utveckla den, hos sig själv eller...

 • Club Lejonhjärta laddar med TotalSDI inför den nordiska lagtävlingen

  För att lära känna varandra på djupet inför finalen i sin rättegångstävling laddar juridikstudenterna i Club Lejonhjärta upp med SDI hos oss på Positive Solutions. SDI står för Strength Deployment...

 • Ny spännande alumniträff på gång

  Nu är det dags för en ny Alumniträff, för första gången i våra helt nya utrymmen i Arabiastranden. Den här gången har vi bjudit in Carina Granö-Träskelin som berättar om...

 • Positive Solutions växer och flyttar

  Nu utvidgar vi på Positive Solutions verksamheten och flyttar samtidigt till ett nytt kontor i Arabiastranden. Här får vi mer utrymme för utbildningar och kurser i egna utrymmen.