10 vinkkiä mukavaan kesään – Paras kesä…Kuinka saada se aikaiseksi?

Aurinko, kesä, loma…Useimmat meistä täyttyvät odotuksista, kaipauksesta ja ilosta näistä kyseisistä sanoista. Mutta yhtä monille tämä herättää sekavia tunteita…velvollisuus, stressi, levottomuus, kulut, mitä pitäisi ja olisi pakko tehdä, to do listoja, sukujuhlia…lista voi olla ääretön. Jos kuulut tähän viimeiseen kategoriaan ja kesä tuo mukanaan huolia, on aika tarttua kiinni “kurjuudesta” ja tehdä tästä kesästä paras mahdollinen kesä. Me puhumme meidän lapsuutemme kesistä, jolloin juoksimme paljain jaloin ja aurinko paistoi joka päivä, leikimme, uimme. Mutta paistoiko aurinko tosiaan joka päivä, oliko joka kesä tosiaan lämmin ja uskomaton, oliko kaikki paremmin ennen? Ei, en usko, että asia oli näin. Suuri ero, jonka minä koen, oli että elimme päivä kerrallaan. Toivotimme kesän tervetulleeksi ilman suoritusvaatimuksia, ilman tarvetta julkaista hienoja kuvia sosiaalisessa mediassa, emme keränneet lippuja jokaiseen hupiin yhden kesänä aikana. Vapaus, yhtenäisyys, hauskuus ja leikit sekoitettuna mattopesuihin, talon maalaukseen ja ex tempore retkiin. 

Haluatko nauttia kesästä täysin siemauksin ja kohdata syksyn ja pimeän talven uudella energialla? Tässä tulee 10 vinkkiä Christineltä, jotka kannattaa pitää mielessä.

1. Mukava kesä?

Varaa aikaa itsellesi. Mieti mikä sinusta tuntuu parhaalta ja laadi lista siitä mitä juuri sinä tarvitset, jotta kesä tuntuu mukavalta. Ota vastuu omasta kesästäsi. 

2. Priorisoi

Tee toivelista. Kun olet tehnyt toivelistasi, priorisoi se tärkeysjärjestyksessä. Valitse esimerkiksi sinun top 3, ja näistä et tingi.

Muista, aikaa on rajoitetusti, valitse mieluummin, että teet jotkut asiat nauttien, koko listan läpi stressaamisen sijasta.

Onko teitä monta perheessä? Anna jokaisen perheenjäsenen tehdä hänen oma toivelistansa ja valita hänen omat top 2-3. 

Mitkä asiat haluan tehdä yksin ja mitkä yhdessä? Unelmoida, suunnitella, priorisoida ja päättää yhdessä on puolet hauskuudesta. Mitä teemme tänä vuonna ja mitä haluamme toteuttaa joku toinen vuosi?

3. Tuo elämääsi jotain uutta, jätä jotain vanhaa taakse

Jos sinä tänä kesänä haluat tehdä tai kokeilla jotain uutta, luovu jostain vanhasta. Aikaa on rajoitetusti, et ehdi tehdä kaikkea. 

4. Unohda kaikki minun on “pakko” tai minun “pitäisi”

Kuuntele itseäsi ja huomioi kaikki minun “pitäisi”, jotka hiipivät suuhusi. Mieti kuka on se, joka sanoo, että sinun on pakko tai sinun pitäisi? Kysy mieluummin, haluanko minä? Jos vastaus on, kyllä, kyllä minä haluan tehdä sen. Mutta käytätkö, minun on “pakko” tai minun “pitäisi” koska joku toinen tekee näin tai olet lukenut tai kuullut sen jostain, mutta et itse kaipaa sitä. Unohda se! Älä ruoki aivojasi sillä.

5. Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua tai parasta mitä voisi tapahtua?

Rikkoa vanha perinne, jättää sukujuhla välistä, jäädä kotiin mökille lähdön sijasta, valita riippumatto tivolin sijasta….

Pahinta mitä voisi käydä on, että joku voisi väliaikaisesti ihmetellä tai tulla surulliseksi. Ehkä joku muukin haluaisi hypätä tämän perinteen yli tänä vuonna. Ken tietää?

Parasta mitä voisi tapahtua on, että teet sen mikä sinusta tuntuu parhaalta. Sinä saat aikaa, energiaa ja hyvän mielen ja voit olla paras versio itsestäsi, mikä myös hyödyttää lähimmäisiäsi. 

6. Tee siitä hauskaa ja nautinnollista

On myös vähemmän hauskoja asioita, joihin joudumme tarttumaan kesän aikana. Tee se. Älä käytä arvokasta kesäaikaa huokaisten tai harmitellen asioiden takia, jotka täytyy tehdä. Tartu kiinni tehtävään heti. Tee se, sitten se on tehty. Miksi et kutsuisi ystäviäsi talkootöihin. Työ menee nopeasti ja on paljon hauskempaa tehdä työt yhdessä. Vaihtakaa palveluksia keskenänne. Ehkäpä lopetatte päivän lämmittämällä grillin tai nyyttikesteillä. 

7. Sadepäivä ei ole katastrofi

Älä hukkaa kallista aikaa siihen mitä et voi muuttaa, mutta muuta se minkä voit ja haluat.

Jos aamulla heräät sadepäivään, laita kumisaappaat jalkaan, sadetakki päälle ja ulos talsimaan lätäköissä. Ilma on puhdas ja täynnä happea. Oletko mieluummin sisäkissa, laita mukavat housut jalkaan, sytytä kynttilä, ota esiin lautapeli, jännittävä kirja tai ota aikaa askarteluun. Nauti päivästä!

8. Anna lapsille vapautta ja vastuuta

Anna lapsillesi vapauden ja vastuun löytää heidän omat aktiviteettinsa. Anna heille aikaa leikkiä vapaasti. Oma luovuus saa siivet. Anna omia pieniä vastuutehtäviä heille, kengät siististi riviin, kattaa pöytä, täyttää tiskikone, poimia käpyjä…Ylpeys mukana olemisesta, työskennellä yhdessä, samalla kasvaa tärkeä talkoohenki esiin. Äläkä myöskään unohda, että lapsilla saa olla tylsää. Se tekee vain hyvää.

9. Uskalla olla leikkisä, ihanan erilainen, vähän hullu

Hauskuuden ei tarvitse maksaa mitään. Heittäydy, leiki, keksi…Rakenna maja, tee jännittävä tarumainen vaellus läheiseen metsään tai puistoon, leiki sirkusta, hypi vesilätäköissä, laskekaa liukumäkeä yhdessä, lue kirjoja, maalaa…mahdollisuuksia on äärettömästi ja niitä myös useasti arvostetaan paljon enemmän kuin kalliita, aikaa vieviä matkoja. 

10. Just do it! Jos haluat, myös osaat! Älä epäröi, ota ohjat omiin käsiisi, tee tästä kesästä nautinnollinen ja ikimuistoinen.

Onnea matkaan! 
Aikaisemmat uutiset

 • YLE / Förbundspennan: Christine Suvanto lämnar över SFI-ordförandeklubban – hyllar stavmedaljörernas inställning i friidrotts-VM

  Efter sex år som ordförande lämnar Christine Suvanto över SFI-klubban till Stefan Mutanen. I sin kolumn understryker hon vikten av glädje, samarbete och humor och understryker även den mentala coachningens...

 • ICF FINLAND – KUMPPANUUTTA LÄPI ICF:N YDINTAIDOT

 • Oma Mental Managerimme Christine

  Christinen kymmenen vuoden taival on tullut päätökseen, kun hän valmistui Mental Manageriksi. Onnea!  Mental management on PhD Rita Ahvenniemen luoma malli ja menetelmä, jonka avulla selviydymme meille asetetuista vaatimuksista. Nämä...

 • Women's Career Network (WCN) Professionals ja Coachaava Johtajuus

  Professionals -konsepti laajentaa jo olemassa olevaa WCN-verkostoa. WCN Professionals on suunnattu jo työelämässä oleville business & law – alan naisille. Professionalsin tavoitteena on luoda verkosto sekä puitteet keskustelulle – inspiroida...

 • Vain Kivoja Konflikteja Partiolaisten Johtajatulilla

  Tunnelma oli katossa kun 3000 kiinnostunutta ja aktiivista johtajaa kokoontui Evolla. Minulla oli kunnia vetää Have a Nice Conflict” työpajaa ja osanottajien palaute lämmitti.

 • Syksy on tulossa, oletko valmis…

  Syksy on tulossa kaikilla sen väreillä, elokuun kuutamo, yöt jotka pitenevät ja viilenevät. Jotkut ovat toiveikkaita ja kaipaavat hetkiä takan ja kynttilöiden äärellä. Kun taas jotkut pelkäävät syksyn tuloa, miettivät...

 • Tampereen Ammattikorkeakoulu, TAMK

  Vuoden aikana olemme valmentaneet mm TAMKin esimiehiä muutosprosessissa.  Yhdessä löysimme vahvuuksia itsessämme ja alaisissamme. Opimme kommunikoimaan tehokkaasti ja viesti saavuttaa vastaanottajan sekä miten kommunikoida haastavissa tilanteissa. Jokaisen käytöksen takaa löytyy usein...

 • Diplomikoulutus Koulukoutsi

  Koulukoutsi on ammattimainen coach, joka on suorittanut kansainvälisesti hyväksytyn coachkoulutuksen. Koulukoutsi on ylimääräinen voimavara koulussa. Neutraali henkilö, joka näkee sankarin ihmisessä. Asiakas tulee koulukoutsin luo valkoisena paperina, ei suorituksena eikä...

 • Vältä tarpeettomia konflikteja työpaikalla

  Stressin, jatkuvan ärtyneisyyden ja ratkaisemattomien konfliktien vuoksi huonosti voivat työntekijät aiheuttavat yleensä tulonmenetyksiä, koska heidän työtehonsa heikkenee ja tuottavuutensa laskee.