Miten voin kommunikoida niin, että vastaanottaja ymmärtää minua oikein?

Meidän tulisi tietenkin aina ajatella tätä kysymystä, se kuulostaa hyvin luonnolliselta, eikö vain? Usein se jää kuitenkin tekemättä, vaikka se tuntuu itsestäänselvyydeltä ja ennen kaikkea yksinkertaiselta.

Tätä ongelmaa me Positive Solutionsilla ratkaisemme tiimi kerrallaan, organisaatio kerrallaan, laajalla tietämyksellämme upeasta SDI:sta, joka on nyt päivitetty versioon 2.0.

SDI perustuu kartoitukseen, joka paljastaa jokaisen sisimmässä olevat motivoivat arvot. Myös yksilölliset vahvuudet tunnistetaan sekä miten kukin niitä käyttää, eli hyvä tarkoitus jokaisen käytöksen taustalla. Lisäksi SDI käsittelee liioiteltuja vahvuuksia (ei heikkouksia!).

Lyhyesti sanottuna meillä on kaikilla ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea motivoivaa arvoa: ihmiset, tulos ja rakenne. Ihmisistä motivoituvilla arvo on sininen (SDI on muuten ensimmäinen kartoitus, joka käytti värejä), tuloksista motivoituvilla punainen ja rakenteesta motivoituvilla vihreä. Sininen haluaa, että kaikki ihmiset voivat hyvin ja pyrkii auttamaan. Punainen ponnistelee kovasti saadakseen tuloksia aikaan. Vihreä haluaa järjestystä. Vihreä haluaa tietenkin myös tehdä tuloksia, mutta pitää tärkeämpänä sääntöjen noudattamista, tietoon perustamista sekä selkeän prosessin luomista itse työtä varten, kun taas sininen huolehtii siitä, miten tulos vaikuttaa muihin ihmisiin.

Sinistä, punaista ja vihreää kutsutaan motivoiviksi arvojärjestelmiksi ja jokaisella ainutlaatuisella ihmisellä on oma yhdistelmänsä niitä. SDI:n kartoitus näyttää sinulle oman yksilöllisen yhdistelmäsi sinistä, punaista ja vihreää ja auttaa sinua ymmärtämään 1) itseäsi ja 2) muita ympärilläsi olevia ihmisiä, sekä työ- että yksityiselämässä (SDI soveltuu muuten täydellisesti esimerkiksi paricoachingiin!).

Aivan kuten coaching, SDI perustuu myös siihen, että jokainen henkilö on sankari ja omaa monta vahvuutta. Meillä kaikilla on useita vahvuuksia, joita priorisoimme ja käytämme eri tarkoituksiin ja eri tavoin, riippuen motivoivan arvojärjestelmämme yhdistelmästä (sininen, punainen ja vihreä). Katsotaan esimerkiksi meidän huippuvahvuuksiamme: Christinen huippuvahvuus on olla omistautunut, Tomin on olla nopea toimimaan ja Annen avoimuus muutokselle. Näetkö, miten voimme työskennellä yhdessä ja miten voimme hyödyntää vahvuuksiamme parhaalla mahdollisella tavalla? Entä miten nämä vahvuudet voivat johtaa konflikteihin?

Kyllä vain, kun Anne hyppää mukaan jokaiseen uuteen asiaan, hänestä on helppo ajatella, että hän on jokseenkin häilyväinen. Tai kun Tom tekee nopeita tuloksia, me muut saatamme tuntea, ettemme oikein ehtineet vaikuttaa asiaan. Tai kun Christine omistautuneisuudessaan tukee muita kaikin tavoin, hän saattaa unohtaa omat tehtävänsä ja itsensä. Tätä kutsutaan vahvuuksien liioittelemiseksi, mikä voi johtaa konfliktiin, jos emme näe vahvuuden taustalla olevia motiiveja ja tarkoituksia. On hyvä olla tietoinen sekä omista vahvuuksista että liioitelluista vahvuuksista, lisäksi on hyödyllistä käyttää yhteistä kieltä, jonka SDI antaa helposti kokonaisille organisaatioille.

SDI:lla ennaltaehkäisemme ja ratkaisemme konflikteja, autamme tiimin jäseniä ymmärtämään omia motivoivia arvojaan, lempivahvuuksiaan ja sitä, miksi he käyttävät niitä. Uskomme, että jokaisen käytöksen taustalla on hyvä tarkoitus – usein ympäristömme kuitenkin tulkitsee käytökset negatiivisiksi, jos kukaan ei pysähdy hetkeksi olemaan utelias ja pohtimaan, mikä tarkoitus käytöksellä on. SDI:llä ihmiset ja tiimit voivat saada arvokasta tietoa ja työkaluja koko elämänsä ajaksi ja tulevaisuuteen, ei ainoastaan muutaman iloisen koulutuspäivän ajaksi.

SDI on lyhenne sanoista Strength Deployment Inventory, eli kartoitus siitä, miten käytetään (deploy) vahvuuksia, joihin vaikuttaa pinnan alla olevat motivoivat arvot.

Tämä oli tiivistelmä SDI 2.0:sta, joka sisältää vielä paljon muuta. Voit lukea lisää sivuiltamme ja kannattaa myös olla meihin yhteydessä, vastaamme mielellämme kysymyksiisi! Ehkä haluat täyttää oman SDI-kartoituksen?

Yhdessä muutamme maailmaa,

Positive Solutions