Miksi coaching? – Osa 1

Monet ovat jo saaneet kokea ammattimaisen coachingin (ICF) positiiviset vaikutukset ja moni tulee ne vielä kokemaan, kun coachingista tulee yhä tärkeämpi osaaminen sekä työ- että yksityiselämässä. Useat hakeutuvat ammattimaisen, sertifioidun coachin luokse yksityisesti esimerkiksi pohtiessaan uutta uraa tai ollessaan muutostilanteessa.

Keskustelemme usein henkilöiden kanssa, joille coaching on vielä uutta ja tällöin luonnollinen kysymys on, mitä coaching on ja myös miksi coaching?

Coachingin varaamiselle on monta syytä ja jokaisella ainutlaatuisella yksilöllä on oma syynsä ja oma tavoitteensa. Miksi coaching varataan? Tässä kaksiosaisessa artikkelissa tutkimme tätä kysymystä.

Pääset tavoitteeseesi nopeammin

Coach pitää sinut oikealla tiellä koko coaching-prosessin ajan, tällöin etenet tehokkaasti keskittyen olennaiseen. Coachingissa sinä ja coachisi purjehditte kohti tavoitettasi; sinä ohjaa ruorissa, saat purjeveneen etenemään, tutkit ympäristöäsi ja keskityt itseesi, kun taas coach tarkkailee karttaa ja varmistaa, että suunta kohti tavoitetta pysyy. Ammatticoachin työkaluillaan coach haastaa sinut voittamaan esteet ja negatiiviset ajatukset, joita matkan varrella tulee vastaan. Sinulla on myös parempi tietoisuus tavoitteestasi ja tarkempi fokus toiminnastasi. Siksi sinä saavutat tavoitteesi nopeammin coachingin avulla.

Saat uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja

Jokaisen aivot ovat ainutlaatuisia ja kahdet aivot ajattelevat aina eri tavoin. Se tarkoittaa, että sinä ajattelet eri tavalla kuin coachisi. Siksi coachisi voi esittää ajatuksia herättäviä kysymyksiä, joita et ole pohtinut. Voit hyödyntää coachin ajattelutapaa ja uteliaisuutta, jotka saattavat joskus yllättää omalaatuisuudellaan. Yllättävää saattaa myös olla, ettei coachin tarvitse olla asiantuntija aiheessa, josta sinä haluat keskustella. Coach on asiantuntija coachingissa ja ammattimaisen coachingin metodeissa; tätä asiantuntijuutta sinä voit hyödyntää. On myös tärkeää tietää, etteivät coachin kysymykset ole mitä tahansa kysymyksiä; coach on kouluttautunut ja kehittää ammatticoachina metodejaan jatkuvasti voidakseen muodostaa kysymykset aidolla ja vankalla ammattilaisen osaamisellaan.

Unohdat mahdollisuuksiesi rajallisuuden

Coachingissa on ainoastaan mahdollisuuksia; uskallat unelmoida, uskallat sanoa ääneen, mitä oikeasti haluaisit tehdä, miten aidosti haluaisit, että asiat olisivat. Kun unelmoit, ei rajoituksia ole, unohdat kaiken, mikä voisi estää sinua ja keskityt ainoastaan unelmaasi. Se on upea kokemus. Siksi coaching mahdollistaa sekä pienet että isot tavoitteet, jotka toteutuvat.

Saat aitoa kannustusta

Jokainen coach näkee asiakkaassaan sankarin, monia kykyjä ja lahjoja sekä hyviä tarkoituksia. Coach on rehellinen ja haluaa, että sinä olet paras versio itsestäsi ja saavutat tavoitteesi. Coach haastaa ja myös kannustaa sinua. Yhdessä iloitsette onnistumisista ja coach pysyy vierelläsi koko prosessin ajan.

Lisäät työhyvinvointia

Coachaavana johtajana voit luottaa alaisiisi, kollegoihisi ja tiimiisi. Coachaavan lähestymistavan ansiosta kaikki ihmiset ovat asiantuntijoita omalla alallaan – siksi heidät on alun perin myös rekrytoitu – ja tämä osaaminen vahvistuu coachaavan johtajan antamilla haasteilla ja tavalla saada koko tiiminsä potentiaali esiin. Kaikki tulevat kuulluksi ja kukin voi olla oma itsensä hyväksyvässä ja kannustavassa ympäristössä, joka mahdollistaa menestyksen.

Lisäät motivaatioita

Kun asetat tavoitteita coachingissa tutkit aina sitä, miksi tavoite on sinulle tärkeä. Tällöin tavoite ankkuroidaan arvoihisi ja motivaattoreihisi. Tällöin myös ymmärrät, miksi tavoitteen saavuttaminen on tärkeää, mihin se johtaa ja kuka sinä olet, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Kaikki tämä lisää motivaatiotasi saavuttaa tavoite. Tällainen harjoitus voidaan myös tehdä työryhmässä ja tiimeissä, kun koko tiimin on toimittava yhteistä tavoitetta kohti.  Tällöin on erityisen tärkeää, että jokainen tiimin jäsen ymmärtää, miksi tavoite on tärkeä juuri hänelle – näin luodaan motivaatiota. Coaching mahdollistaa tämän ja se on tehokas investointi, joka luo tuotteliaita tiimejä ja tuloksellista työtä.

Kehität itseäsi ja itsetuntoasi

Coaching keskittyy ainoastaan sinuun. Se on hetki – useimmiten tunnin pituinen – jolloin ajattelet vain itseäsi, omaa pohdintaasi, toiveitasi ja unelmiasi. Emme saa usein samanlaista hetkeä coaching-keskustelujen ulkopuolella ja siksi se on erittäin tärkeä hetki. Kun keskittyminen itseesi ja eteenpäin vievät haasteet yhdistetään, ne johtavat parempaan itsetuntemukseen, turvalliselta tuntuvaan itsevarmuuteen ja selkeämpiin tavoitteisiin. Kun navigoit kohti tavoitettasi, opit paljon itsestäsi ja ympäristöstäsi, ja teet tuloksia. Tavoitteen saavuttaminen tuo mukanaan monta uutta mahdollisuutta ja myös uuden tavoitteen.

Keskityt tulevaan ja positiiviseen

Coachingissa teet tilanneanalyysin ja keskityt positiiviseen tulevaisuuteen, jota luot tavoitteesi kautta. Opit virheistä ja etenet kohti tavoitettasi, joka johtaa parempaan maailmaan ja elämänlaatuun. Käytät kaiken potentiaalisi luodaksesi jotain positiivista ajassa, johon voit vaikuttaa: nykyhetkessä ja tulevaisuudessa.

Artikkelin toiseen osaan pääset tästä. Katso myös seitsemän hyvää syytä osallistua coach-koulutukseen tästä.