Sankarit ympärilläni – se mihin keskityt, kasvaa

Mihin sinä keskityt? Haluatko ympärilläsi sankareita vai idiootteja? Positive Solutionsin Christine Suvanto pohdiskelee, millaisia valintoja voimme itse tehdä ja mitä voimme muuttaa omassa suhtautumisessamme muihin ihmisiin.

 

Nykypäivän maailmassa, jossa valtaa käytetään väärin ja pahuus saa monia muotoja, on tärkeää miettiä, miten toimimme ja mitä lausumme, kun haluamme vaikuttaa paremman maailman puolesta. Mitä päätämme ajatella ympärillämme olevista ihmisistä. Saatamme sanoa jotain negatiivista leikillämme tai myyntitarkoituksessa, mutta juuri niillä sanoilla ruokimme omia ja muiden ajatuksia. Kaikki eivät ymmärrä ironiaa tai pilaa, he saavat innoituksensa ja vaikuttimensa negatiivisuudesta. Siitä tulee hyväksyttävää ja sallittua.

Kuulin jokin aika sitten lasten puhuvan koulun pihalla, ja muun muassa sana ”vihaan” sai minut höristämään korviani. Sitä käytettiin monissa ja kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. ”Minä vihaan hernekeittoa”, ”minä vihaan sadetta”, ”minä vihaan sitä, että välitunnilla pitää mennä ulos”. Vihata on erittäin voimakas sana, jota nykyään käytetään joka paikassa. Myöskään sanat, joilla oppilaat nimittelivät toisiaan, eivät olleet rohkaisevia tai positiivisia. Ovatko korvamme turtunut sellaisiin ilmaisuihin? Meitä pommitetaan joka suunnalta negatiivisuudella ja kauheilla uutisilla, joiden pitää olla aina vain hirveämpiä ylittääkseen uutiskynnyksen. Kirjoja, joiden nimet ovat negatiivisia, jotka sisältävät mustaa huumoria sekä loukkaavia sanoja ja mielipiteitä.

Työpaikoilla ja kouluissa annetaan ja käytetään vitsikkäitä, ”siistejä” lempinimiä tai lempinimiä, jotka viittaavat ulkonäköön ja joiden on tarkoitus olla hauskoja, kuten Pikku-Ville tai Korva-Kaisa. Emme voi tietää, miten niiden kohde ne kokee tai mitä ne saavat hänet tuntemaan sisimmässään.

”Toistuva hävyttömien sanojen ja ilmauksien kohteeksi joutuminen voi haavoittaa itsetuntoa ja itseluottamusta syvästi. Huono itsetunto taas voi johtaa julmiin tekoihin itseä ja/tai muita kohtaan.”

Me aikuiset toimimme esikuvina: mikä on oikein ja mikä väärin, mikä on okei ja mikä ei. Meidän on poljettava jalkaa ja näytettävä, mikä ei ole oikein. Yksi selkeä ja ilahduttava viesti tästä on tuomio, jonka eräs mies sai karkeasta puheesta käytettyään koulun tanssiaisissa Skånessa nimityksiä ”Vuoden fuckgirl” ja ”Vuoden fuckboy”.

Mihin sinä keskityt ja miten haluat auttaa tekemään maailmasta paremman?

Hätäisten johtopäätösten teko ja ihmisten lokerointi omien yleistyksiemme, arvojemme tai suodattimiemme perusteella ei ole oikein missään yhteydessä.

Onko minulla oikeus leimata muita ihmisiä loukkaavilla kuvauksilla? Tai kutsua ihmisiä idiooteiksi, hulluiksi kaahareiksi, sekopäiksi, psykopaateiksi? Jos joku ärsyttää minua, kenen ongelma se on? Todennäköisesti se toinen ihminen ei edes tiedä ärsyttävänsä minua. Tuhlaan siis turhaan energiaani. Miksi tuo ihminen ärsyttää minua ja mitä se kertoo minusta?

Koska näen vain jäävuoren huipun, eli itse teon, en sen takana piilevää motiivia, voin suhtautua asiaan kiinnostavana ja opettavaisena tehtävänä ja yrittää ottaa selvää, mikä aiheuttaa sellaisen käyttäytymisen. Voin yrittää ymmärtää sitä paremmin ja olettaa, että tarkoitus on myönteinen.

”Jonkin teon kokeminen negatiivisena voi johtua siitä, että sen volyymi oli liian kovalla.”

On esimerkiksi mielettömän hienoa olla avulias, mutta liika avuliaisuus voi tuntua tukahduttavalta. Vakuuttavuus voidaan tulkita hyökkääväksi ja joustavuus ennalta arvaamattomuudeksi. Kun suhtaudumme toisen henkilön myönteisiin näkemyksiin uteliaasti ja ymmärtäväisesti, vältämme väärinymmärrykset ja tarpeettoman ärsyyntymisen. FT Elias H. Porter, otti käyttöön Strength Deployment Inventory (SDI) -teorian, joka auttaa meitä pääsemään selville omista ja muiden vahvuuksista sekä kaiken sujuessa hyvin että ristiriitatilanteissa. Se auttaa meitä käyttämään oikeaa kieltä keskustellessamme toistemme kanssa.

”Olemme ainutlaatuisia olentoja, joten meitä ei pidä lokeroida. Yksikään ihminen ei ole vihreä, punainen tai sininen, vaan häntä motivoivat erilaiset asiat erisuuruisina annoksina, ts. jokainen on ainutlaatuinen sekoitus.”

Luonnollisesti tuntuu turvalliselta ja hyvältä kun ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä. Mutta eniten maailman toimintamekanismeista opimme, kun ympärillämme on toisin ajattelevia. Oma maailmankuvani ja käsitykseni ihmisyydestä kasvaa ja laajenee. Sen jälkeen voin luonnollisesti korjata omaa maailmankuvaani tai pitäytyä vanhassa, mutta tietäen, että asiaa voi tarkastella myös toisesta näkövinkkelistä. Minusta tulee taas aavistuksen viisaampi.

Sen sijaan, että leimaisit ympärilläsi olevia ihmisiä negatiivisiksi, ajattele: kuinka kiinnostavaa, haastavaa, jännittävää, mikä pähkinä purtavaksi, oppi-isäni jne. Se ei kuluta energiaa, vaan on sekä positiivista että rakentavaa.

Toisin sanoen, voit itse valita, onko ympärilläsi sankareita vai idiootteja. Sillä se, mihin keskitymme, kasvaa. Kiinnitätkö huomiota sanavalintoihisi? Millä ruokit itseäsi ja muita? Mille naurat? Millaisia puheita kannatat? Valinta on sinun.

Kukaan ei pysty muuttamaan kaikkea, mutta jokainen meistä voi muuttaa jotain. Mitä, jos päätät nähdä ympärilläsi olevat ihmiset sankareina? Kokeile!

TotalSDI, Strength Deployment Inventory auttaa käsittelemään konflikteja ja kehittämään ihmistenvälisiä suhteita. SDI tekee konfliktit persoonattomiksi, se on helppo oppia, se tunnistaa erilaisuutemme, selvittää käyttäytymisemme syitä ja on kehitetty käytettäväksi.

Ota yhteyttä:

info@positivesolutions.fi

Puh: 050 381 4737 (Tom) tai 045 847 0443 (Christine)