10 tips till en skön sommar – Den bästa sommaren… Hur få till den?

Sol, sommar, semester… De flesta av oss fylls av förväntan, längtan och glädje av ord som dessa. Men för lika många av oss väcker det också blandade känslor … förpliktelser, stress, oro, utgifter, måsten, borden, to do listor, släktträffar… ja listan kan göras oändligt lång.

Ifall du hör till den senare kategorin och du bävar inför sommaren, då är det dags att ta tag i ”eländet” och göra denna sommar till din bästa sommar. Vi talar om våra barndomssomrar då vi sprang barfota och solen sken alla dagar, vi lekte, vi simmade. Men sken solen alla dagar, var alla somrar varma och fantastiska, var allt bättre förr? Nej, det tror jag inte. Den stora skillnaden, som jag upplever det, är att vi tog dagen som den kom. Vi välkomnade sommaren utan prestationskrav, utan ett behov av att posta flashiga bilder i sociala medier, inget samlande på en mängd inträdesbiljetter till världens alla förnöjelser på en enda sommar. Frihet, gemenskap, skoj och lek blandat med mattvätt, husmålning, ex tempore utfärder.

Vill du njuta av sommaren fullt ut och möta hösten och vintermörkret med nylagrad energi? Här kommer 10 tänkvärda tips från Christine ?

 1. En skön sommar?
  Boka tid med dig själv. Känn efter och gör en lista över vad just du behöver för att sommaren ska kännas skön. Ta ansvar för din egen sommar.
 2. Prioritera
  Gör en önskelista. Då du gjort din lista, prioritera i viktighetsordning. Välj ut exempelvis dina topp 3, dessa prutar du inte på.
  Kom ihåg, tiden är begränsad, så välj hellre att göra några grejer njutningsfullt än att stressa igenom en lång lista.
  Är ni många i familjen? Låt varje familjemedlem göra sin egen önskelista och välja sina topp 2 – 3. Vilka saker vill jag göra själv och vilka tillsammans? Att drömma, planera, prioritera och bestämma tillsammans är halva nöjet. Vad gör vi i år och vad ser vi framemot att förverkliga något annat år?
 3. In med något nytt, ut med något gammalt
  Om du denna sommar vill fylla på med något nytt, plocka då bort något av det gamla. Tiden är begränsad, du hinner inte med allt.
 4. Bort med alla måsten och borden
  Lyssna till dig själv och var uppmärksam på alla borden, som smyger sig in i din mun. Fundera vem som säger att du borde eller måste? Fråga istället, vill jag? Om svaret är, ja, jag vill, gör det. Men använder du måste och borde för att någon annan gör eller du har läst eller hört någonstans, men du själv inte längtar efter det. Glöm det! Mata inte din hjärna med sådant.
 5. Vad är det värsta som kan hända eller vad är det bästa som kan hända?
  Att bryta en gammal tradition, att hoppa över en årlig släktmiddag, stanna hemma istället för att åka till sommarstugan, välja hängmattan framom tivolit…
  Det värsta, som kan hända är att någon tillfälligt kan bli förvånad, ledsen. Eventuellt finns det flera, som gärna skulle hoppa över den traditionen i år. Vem vet?
  Det bästa är att du gör det som känns allra bäst för dig. Du får tid, energi och glatt humör och kan vara ditt bästa du, vilket också gynnar dina nära och kära.
 6. Gör det roligt och njutningsfullt
  Det finns även mindre roliga uppgifter, som vi behöver ta tag i under sommaren. Gör det. Använd inte värdefull sommartid på att sucka, oja och voja dig över något som bör göras. Ta tag i saken genast. Gör det, så är det gjort. Varför inte bjuda in dina vänner till talko? Det går snabbt och är betydligt roligare då vi gör arbetet tillsammans. Byt tjänster med varandra. Kanske avsluta dagen med att värma grillen eller med ett knytkalas.
 7. Regn är ingen katastrof ?
  ”Det är inte hur du har det utan hur du tar det” sägs det i ett talesätt. På med gummistövlar och regnrock och ut och plaska & traska. Luften är ren och fylld av syre. Är du hellre en innekatt, på med mysbyxorna, tänd ett ljus, plocka fram ett brädspel, en spännande bok eller passa på att pyssla. Offra inte dyrbar tid på sådant du inte kan förändra, men förändra det du kan och vill.
 8. Ge barnen frihet och ansvar
  Ge dina barn frihet och ansvar att själv hitta på egna roligheter. Ge dem tid till fri lek. Den egna kreativiteten får vingar. Ge egna små ansvarsuppgifter till barnen, rada skor, duka bord, fylla diskmaskinen, plocka kottar… Stolthet att få vara delaktig, att arbeta tillsammans, samtidigt växer värdefull talkoanda fram. Låt också barnen få ha tråkigt. Det gör bara gott.
 9. Våga vara lekfull, härligt annorlunda, lite små galen
  Att ha skoj, behöver inte kosta pengar. Bjud på dig själv, släpp taget – busa, lek, hitta på …
  Bygg kojor, gör en spännande sagovandring i närliggande skog el park, lek cirkus, hoppa i vattenpölar, åk rutschkana tillsammans, läs böcker, måla … Möjligheterna är oändliga och uppskattas ofta högt mer än dyra, tidskrävande och nervslitande resor.
 10. Just do it!
  Vill du så kan du! Tveka inte, ta tyglarna i dina egna händer, gör denna sommar njutningsfull och minnesvärd.

 

Lycka till!

Har du frågor eller vill du ha hjälp, kontakta oss på info@positivesolutions.fi eller på telefon  050 381 4737