Vägen till professionell coach och Self Mastery

Å vilken resa, nästan 2 år, 16 otroliga utbildningsdagar, otaliga övningar, mentorcoaching, fantastiska klienter, lärdomar, insikter, allt och mycket mera. Nu har jag nått mitt mål, Internationell ACC-certifiering av International Coaching Federation, ICF!

Det lönar sig att börja tidigare än senare, att vänta utvecklar ingenting, genom att ta steget utvecklas man massor. Bland annat det har jag lärt mig och jag är väldigt tacksam för mig själv att jag tog första steget i diplomutbildningen – något som jag hade tänkt på i ett par år, och sist och slutligen fattade jag snabbt beslutet att delta, det var i augusti 2019 och i slutet av månaden snurrade redan lärdomarna av modul 1 i huvudet. Där började min resa till professionell coach och certifiering.

Hur blir man en professionell coach?

Jag tog ACTP-utbildningsvägen, ACC ACTP Path, till internationellt certifierad coach av ICF eftersom jag tycker att där får jag den bästa utbildningen, en utbildning som dessutom Christine, MCC håller. Christine har ICF:s högsta certifiering, Master Certified Coach, och har tusentals coaching-timmar och utbildartimmar i bagaget, så jag känner mig trygg och nöjd i valet jag gjorde. Steg 1 var ACTP-utbildningen till diplomerad coach (ca. 5 månader, 8 utbildningsdagar, övningsklienter och 5 timmar mentorcoaching, mm.) och Steg 2 ACTP-certifieringsutbildningen till internationell certifiering (ca. 8 månader, 8 utbildningsdagar, minst 100 klienttimmar, 5 mentorcoachingtimmar, mm.).

Certifieringsuppkörningen

Då man har gått utbildningsdagarna, haft totalt 10 timmar mentorcoaching och minst 100 timmar coaching med klienter i loggboken, är det dags för certifieringsuppkörningen. Först en muntlig, sedan en skriftlig.

Den muntliga uppkörningen är en riktig coaching, du visar vad du kan som coach, och den kändes spännande. Men till slut valde jag att sätta pirrighetskänslan vid sidan och fokuserade enbart på min klient och på att stöda klienten med all coaching-kunskap jag har uppnått hittills. Det var Self Mastery som bäst. I ACTP-vägen till certifiering sker muntliga uppkörningen först, den analyseras och utvärderas. Om den är godkänt får man ett certifikat som man lägger som bilaga på ICF:s certifieringsansökan på ICF:s sidor. Därefter granskar ICF din ansökan och som returmail får du antingen tilläggsfrågor eller en länk till det skriftliga provet för certifieringen. Du behöver alltså vara medlem i ICF för att kunna ansöka om certifiering.

Det skriftliga provet, Coach Knowledge Assessment, CKA, utförs online. Där har du tre timmar på dig att svara på 155 frågor med flervalsalternativ. När du har svarat på alla och bekräftat att du gjort det, får du resultatet. Då stiger spänningen!

Min länk kom på kvällstid och jag ville göra provet genast för den kvällen var lugn och gav plats för tålamod (mera om tålamod i blogginlägg 2/9 Min största utmaning). Jag skakade av mig för att få energi och klarhet i huvudet, satt mig vid mitt arbetsbord och gjorde provet, det var också Self Mastery som bäst! Resultatet visade att det blev godkänt, så där satt jag, i min fluffiga ljusröda morgonrock, sent på kvällen, och jublade. Jag sov ganska gott den natten.

 Vad händer sedan?

Därefter hag jag firat och skålat flera gånger för att jag klarade det, jag fick internationella certifieringen, Associate Certified Coach! Jag känner mig stolt, säker och ödmjuk med alla mina coaching-kunskaper samt erfarenhet som växer dag för dag och jag kommer att använda allt det jag kan för att hjälpa, stöda, puffa, utmana och boosta andra.

Med certifieringen och Self Mastery öppnas många nya dörrar för dig som coach, som ledare, som människa – jag rekommenderar varmt den här resan till alla.

Förresten vill du gå utbildningen snabbare än vad jag gjorde lönar det sig att hoppa på intensiv-diplomeringen som startar 3-4 juni, då kan du göra din certifieringsuppkörning redan nästa vår.

Det här var bloggserien En resa till ACC-certifiering och Self Mastery. Det här var min, Annes, resa, du gör din egen. Och jag hoppas att du tar mig med sedan när du firar!

Tidigare blogginlägg hittar du här:

8/9 Sista utbildningsdagen

7/9 Tacksamhet

6/9 Om Språk

5/9 Hur springer man ett maraton?

4/9 Det har blivit en livsstil

3/9 Smekmånaden är över

2/9 Min största utmaning

1/9 En resa till ACC-certifiering och Self Mastery