Takaisin töihin vai takaisin vankilaan?

Tuntuuko töihinpaluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, pysytkö nykyisessä työssäsi vai lähdetkö uudelle kiinnostavalle matkalle. Oma henkilökohtainen coach voi auttaa sinua löytämään haluamasi tien.

Tänä vuonna olemme saaneet nauttia lomasta poikkeuksellisessa kesäsäässä. Loma on rentoutumisen, akkujen lataamisen ja nauttimisen aikaa, ja jokainen tekee sen omalla tavallaan. Tärkeää lomassa on viettää taukoa työasioista, ei pelkästään fyysisesti, vaan ennen kaikkea henkisesti, jotta voi palata takaisin uusin voimin ja uudella innolla.
Niin sen ainakin pitäisi olla. Viime viikkoina olemme kuulleet jopa neljän ihmisen puhuvan työstään vankilana:

Enää viikko ja sitten takaisin vankilaan.
300 päivää vankilaa ennen kuin pääsee taas lomalle.
Jaha, maanantaista alkaen istutaan sitten taas kahdeksan tuntia päivässä vankilassa.
Aivot narikkaan, vanginvartijat ja kellokortit odottavat.

Nämä kommentit ovat eri-ikäisiltä henkilöiltä, jotka työskentelevät täysin eri aloilla, joilla on erilainen tausta ja asema työpaikallaan ja jotka edustavat molempia sukupuolia, keskellä kesälomaa.
Kun työstä puhutaan vankilana ja murehditaan loman aikana sitä, että pian on taas pakko palata töihin, se latistaa mielialaa, vaikeuttaa jaksamista ja heikentää hyvinvointia. Sama pätee ihmisiin, joille eläkepäivistä uneksiminen on ainoa selviytymiskeino, jonka voimin jaksaa käydä töissä. Olemme törmänneet ihmisiin, jotka uneksivat eläkepäivistä jo vähän päälle nelikymppisinä.

Mikä meidät sitten pitää tässä vankilassa? Turvallisuuden tunne, tapa, pelko, kiitollisuus, päättämättömyys jne., syitä on monia. Tuntuu turvalliselta tietää, että tilille tulee säännöllisesti tietty summa rahaa. Työtehtävät, -toverit, -rutiinit ovat tuttuja. Ajatus uuden kokeilemisesta tuntuu pelottavalta:
Entä jos en selviäkään uusista tehtävistä, jos en saakaan otetta uudesta työstä? Minun pitäisi olla kiitollinen ja tyytyväinen, koska moni muu on työttömänä ja minulla on periaatteessa ihan kiinnostava ja hyvä työ ja olen silti tyytymätön. Ellen tekisi tätä työtä, mitä sitten tekisin? En tiedä mistä uneksin, mihin minusta olisi? Mitä ihmiset ajattelisivat, jos yhtäkkiä sanoisin itseni irti.

Kyllä vain, päässäsi pyörii monenmoisia ajatuksia, mutta et ole yksin näiden ajatustesi kanssa.

Meidän pitäisi tästä kaikesta huolimatta ajatella, että elämme elämäämme nyt, juuri tänään, tällä hetkellä. Saavutammeko edes eläkeikää ja jos, niin missä kunnossa olemme silloin? Siihen kysymykseen emme voi vastata. Sen sijaan tiedämme, että ainoa, joka voi tehdä tälle tilanteelle jotain, olemme me itse. Mitä haluamme tehdä? Jäädä paikallemme ja hyväksyä tilanne tai rohkaista mielemme ja ryhtyä toimeen. Onko se itsekästä? Totta kai. Mutta toisaalta se myös antaa meille mahdollisuuden olla paras versio itsestämme. Ja juuri sellainenhan me toki haluamme olla, niin itseämme kuin läheisiämme ja rakkaitammekin varten.

Kukaan ei ole aina vahva yksin. Näiden ongelmien kanssa painiskelu yksin voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja muutoksen tekeminen melkein pelottavalta. Näin voit päästä alkuun:

  • Aloita tekemällä pieni muutos kohti jotain uutta! Se auttaa sinua poikkeamaan tottumuksistasi ja antaa sinulle uutta voimaa tarttua toimeen.
  • Muista juhlia jo pientäkin muutosta oikeaan suuntaan.
  • Mieti tarkkaan, kenelle kerrot näistä ajatuksistasi. On ihmisiä, jotka tukevat ja vahvistavat sinua, mutta valitettavasti myös heitä, jotka syystä tai toisesta vähättelevät sinua ja suunnitelmiasi.

Coachkoulutus tai oma coach voi olla yksi vaihtoehto, kun mietit, mitä haluat, kuka olet ja kun haluat löytää vahvuutesi, unelmasi, visiosi ja mahdollisuutesi.

Toisin sanoen, sinä itse valitset, miten puhut työstäsi, haluatko pysyä vankilassasi vai haluatko lähteä uudelle kiinnostavalle matkalle, omalle elämänpolullesi! Valinta on sinun!

Onnea matkaan!

Kaipaatko henkilökohtaista coachia tai laatuvarmistettua coach-koulutusta, ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen info@positivesolutions.fi tai soittamalla numeroon 050 3814737