Varför coaching? – Del 2

Det här är den andra delen av vår artikel: Varför coaching? Första delen hittar du här. Tänker du på andra skäl för coaching? Ta då gärna kontakt med oss!

Nu kör vi igång:

Du upprätthåller ditt kunnande och dina talanger

Att hitta vad man behöver lära sig är relativt lätt. Att lära sig det kan vara en utmaning. Att inte glömma bort det man har lärt sig är den riktiga utmaningen! Har du någon gång tänkt under en workshop att det du lär dig är otroligt värdefullt? Hur har du använt den kunskapen? Ofta blir det så att korta workshops har en ganska kort effekt medan coaching strävar efter en hållbar utveckling och förändring som gynnar dig både under coaching-processen och i framtiden. Coaching ger dig verktyg för livet, inte bara för stunden.

Du ökar din konkurrenskraft effektivt

Du har en otalig mängd av gåvor och talanger; är du medveten om alla? När du utforskar all din inre potential och kapacitet i coaching lockas alla dina värdefulla kunskaper fram till ditt medvetna och du kan bättre använda dig av dem. Då kan du bättre säkra din framgång både i arbetet och privat; med din nya medvetenhet kan du bäst motivera varför just du är bäst på det du gör. Till exempel i en rekryteringsprocess har du full koll på varför just du är den bästa kandidaten.

Du gör färre misstag på väg till ditt mål

I coaching navigerar du med coachen mot ditt mål; du kör och coachen håller i kartan. Då du ser intressanta saker på vägen låter din coach dig utforska dem så länge som de för dig framåt till ditt mål. Om de inte gynnar din resa mot ditt mål skuffar din coach dig vidare på den rätta vägen. Därför undviker du att slösa tid på något annat än att arbeta mot ditt mål. För att förklara det utan metaforer: coachen ser till att du alltid fokuserar på det du vill uppnå och inte förlorar fokuset. Därför gör du bättre val, rätta val.

Du löser problem effektivt

Du har alla lösningar inom dig. Ändå känner du att du inte hittar en lösning även om du funderar på saken hela tiden? Med din coach får du klarhet i dina tankar och kan lättare och snabbare plocka fram de tankar som leder till lösningar. I coachingen stannar du upp, varvar ner, pratar ärligt och är ditt äkta du. Att stanna upp vid en coaching session får dig att gå snabbare framåt. I coaching används också mycket humor; en glad och trygg hjärna hittar bättre lösningar än när den är under stress.

Du får klarhet i dina tankar

Som vi nämnde ovan så blir dina tankar klarare. Du kanske känner att du är stressad, har bråttom, längtar efter mera tid att bara vara. Då kan det bildas kaos i ditt huvud och det är svårt att tänka klart. I en coaching session tar du en ytterst viktig stund för dig själv, med din coach som fokuserar enbart på dig. När din hjärna varvar ner och får en chans att fokusera på det som är viktigast för dig just då synkroniserar du igen dina tankar med tempot i ditt liv. Många känner sig lättade efter en coaching session, det kommer du också att göra.

Du ökar meningsfullheten

Ibland springer vi omkring från prestation till prestation och nöjen till nöjen, från unika upplevelser till nya trender. Om du tittar innerst inne i dig själv, vad är på riktigt det viktigaste för dig? När känner du att du, på riktigt, gör något meningsfullt? Med din coach utforskar du bl. a. dessa frågor. Du minimerar risken att du vaknar en dag och inser att du inte vill leva det livet som du lever, eller ångrar att du inte satsade på något annat – ett annat yrke, ett annat ställe att leva på. Med coaching gör du ditt liv meningsfullt nu.

Du förverkligar dina drömmar – alla drömmar

I coaching drömmer du, du kan. Ditt mål är ditt dröm, du ska vilja ta dig dit, du ska vara beredd på att jobba för det. Vilken dröm du än väljer kan du förverkliga det med stöd och uppmuntran av din coach. När du tar dig mot ditt mål effektivt i din coaching process kan du nå ditt mål – din dröm – tidigare än du tror. När du har nått ditt mål är det inte dags att stanna; då drömmer du vidare och kan sätta ett nytt mål.

Du lär dig njuta av livet

Professionell coaching fokuserar mycket på det positiva. Då lär du dig se det goda och det positiva i livet, det du har i stället för det du inte har. Du får en vana att uppskatta det du har, materiellt eller som inre potential, och känner dig mera du med livet. Du lär dig ändra ditt perspektiv för att bättre acceptera och kanske även uppskatta saker som du inte kan ändra och som just nu känns utmanande. När ditt perspektiv blir positivare blir du av med negativa känslor. Därför lär du dig njuta av livet på ett helt annat sätt med coaching.

Nu har du flera goda skäl för coaching – vilka passar dig bäst?

Titta även på våra sju skäl att gå en coachutbildning, sju goda skäl hittar du här.