Tillbaka på jobbet eller tillbaka i fängelset?

Känns det motigt att gå tillbaka till jobbet efter semestern? Kom ihåg att du väljer själv om du vill stanna kvar i den situation du är eller om du vill ge dig ut på en ny spännande resa. En personlig coach eller en coachkurs kan hjälpa dig att hitta den väg du vill gå.

I år har vi fått njuta av en semester i ett exceptionellt sommarväder. Semestern är en tid för avkoppling, batteriladdning och njutning, sedan är det naturligtvis individuellt hur just du uppnår det. Viktigt på semestern är att ta en paus från arbetet, inte bara fysiskt utan framförallt mentalt, för att sedan med förnyade krafter och entusiasm komma tillbaka.
Eller så borde det vara. Under de senaste veckorna har vi hört inte mindre än fyra personer prata om sitt arbete som fängelset:

En vecka kvar och sedan tillbaka till fängelset.
300 dagar fängelse innan det äntligen blir dags för semester igen.
Jaha från och med måndag är det 8 timmar fängelse per dag som gäller igen.
Fångvaktare, stämpelkort och hjärnan på hatthyllan snart igen.

De här kommentarerna har kommit från personer i olika åldrar, inom helt olika branscher, med olika bakgrund, titlar och av bägge könen – mitt under pågående ledighet.
Att hänvisa till arbetet som fängelset och att under semestern gå och gruva sig över att snart vara tvungen att återgå till jobbet äter på humöret, orken och välbefinnandet. Detsamma gäller dem som har drömmen om att gå i pension som enda överlevnadsknep för att orka gå till arbetet. Vi har stött på personer som drömt om pensionering i en ålder av knappt fyrtio år.

Vad är det då som håller oss kvar i fängelset? Trygghet, vana, rädsla, tacksamhet, obeslutsamhet… ja orsakerna är många. Det är tryggt att veta att en viss summa pengar kommer punktligt in på kontot. Arbetsuppgifterna, -kompisarna, -rutinerna är välbekanta. Tanken att prova på något nytt känns skrämmande:
Tänk om jag inte klarar den nya uppgiften, tänk om jag inte får tag på ett nytt jobb? Jag borde känna tacksamhet och vara nöjd, många går idag arbetslösa och här har jag i princip ett attraktivt och fint jobb och är missnöjd. Om jag inte jobbar med det här, vad skulle jag då göra? Inte vet jag vad jag drömmer om, till vad duger jag? Vad skulle folk tänka om jag plötsligt säger upp mig.

Ja, tankarna som snurrar är av mångahanda slag, men du är inte ensam med sådana tankar.

Vi bör trots allt tänka på att vi lever vårt liv idag, just nu, i denna stund. Når vi ens pensionsåldern och i vilket skick är vi då? Det är en fråga vi inte kan svara på. Det vi däremot vet, är att det endast är vi själva som kan göra något åt situationen. Vad vill vi göra? Stanna kvar och gilla läget eller att fatta mod och ta itu med saken. Är det själviskt? Javisst. Men det innebär också att vi kan vara den bästa versionen av oss själva. Och visst är det väl just den personen vi vill vara, både för oss själva och för människorna som finns i vår omgivning, för våra nära och kära?
Ensam är inte alltid stark. Att tampas med dessa tankar själv kan kännas oöverkomligt och att göra en förändring känns smått skrämmande. Men såhär kan du komma igång:

 • Börja med en liten förändring mot något nytt! Det bryter ditt invanda mönster och ger ny kraft att ta itu med följande grej.
 • Kom ihåg att fira även minsta steg i rätt riktning.
 • Välj med omsorg vem du delar dessa tankar med. Det finns de som stödjer och stärker dig, men tyvärr även de som av olika orsaker förminskar dig och dina planer.

En coachutbildning, en egen coach, kan vara ett alternativ då du funderar på vad du vill, vem du är och vill hitta dina styrkor, drömmar, visioner och möjligheter.
Med andra ord du väljer själv, hur du talar om ditt arbete, om du vill stanna kvar i ditt fängelse eller om du vill ge dig ut på en ny spännande resa – din egen livsresa! Valet är ditt!
Stort lycka till!

Söker du en personlig coach eller en kvalitetssäkrad coachutbildning, kontakta oss på info@positivesolutions.fi eller på telefon  +358 50 3814737Tidigare nyheter

 • Undvika onödiga konflikter på arbetsplatsen

  Stress, en kontinuerlig irritation samt konflikter leder till missnöjda medarbetare som i sin tur leder till minskad produktivitet och inkomster för företaget.

 • Omgiven av hjältar - det du fokuserar på det växer

  Vad fokuserar du på? Vill du vara omgiven av hjältar eller idioter? Positive Solutions Christine Suvanto funderar över hur vi själva väljer och vad som verkligen kan ändra på vår...

 • ledarskap_coaching
  Bygg upp ett hållbart ledarskap med coaching

  Det coachande ledarskapet kräver mod och utbildning, det finns inga färdiga lösningar och inget facit. Å andra sidan betalar det sig mångfalt i form av personal som mår bra, utvecklas,...

 • Diplomutbildning eller certifiering, detta är skillnaden

  Inom professionell coaching får vi ofta frågor om skillnaden mellan diplomutbildning och certifiering. För att förklara detta använder vi oss ofta av metaforen privatbilist vs yrkeschaufför.

 • Därför är vår logotyp ett segel

  Var befinner vi oss och hur ser det ut runtomkring? Vilken hamn vill vi nå och vilka grynnor och hinder kan finnas på vägen? Varför blev seglet en del av...

 • Sju skäl att gå en coachutbildning

  Coaching är ett brett begrepp som innefattar allt från personlig utveckling till ett coachande ledarskap. Det handlar om att frigöra människors inre potential och utveckla den, hos sig själv eller...

 • Club Lejonhjärta laddar med TotalSDI inför den nordiska lagtävlingen

  För att lära känna varandra på djupet inför finalen i sin rättegångstävling laddar juridikstudenterna i Club Lejonhjärta upp med SDI hos oss på Positive Solutions. SDI står för Strength Deployment...

 • Ny spännande alumniträff på gång

  Nu är det dags för en ny Alumniträff, för första gången i våra helt nya utrymmen i Arabiastranden. Den här gången har vi bjudit in Carina Granö-Träskelin som berättar om...

 • Positive Solutions växer och flyttar

  Nu utvidgar vi på Positive Solutions verksamheten och flyttar samtidigt till ett nytt kontor i Arabiastranden. Här får vi mer utrymme för utbildningar och kurser i egna utrymmen.