Takaisin töihin vai takaisin "vankilaan"?

Tuntuuko töihin paluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, haluatko pysyä nykyisessä tilanteessasi vai lähdetkö jännittävälle matkalle. Oma coachisi tai coachkurssi voi auttaa sinua löytämään polun, jota haluat kulkea, haaveilemasi elämän.

Tänä vuonna olemme saaneet nauttia lomasta lämpimässä ja aurinkoisessa säässä.

Loma on rentoutumisen, akkujen lataamisen ja nauttimisen aikaa. Jokainen tarvitsee erilaisia asioita näiden saavuttamiseksi ja vain sinä tiedät, mitä sinä itse tarvitset. Tärkeää lomassa on viettää taukoa työasioista, ei pelkästään fyysisesti, vaan ennen kaikkea henkisesti, jotta voi palata uusin voimin ja uudella innolla. Näin sen ainakin pitäisi olla. Kuulemme kuitenkin aivan liian usein, kun työstä puhutaan vankilana ja välttämättömänä pahana:

”Enää viikko ja sitten takaisin vankilaan.”

”300 päivää vankilaa ennen kuin pääsee taas lomalle.”

”Jaha, maanantaista alkaen istutaan sitten taas kahdeksan tuntia päivässä vankilassa.”

”Aivot narikkaan, vanginvartijat ja kellokortit odottavat.”

”Vielä 8 vuotta eläkkeeseen, sitten pääsee pois tästä vankilasta.”

”Harmittaa, mutta minkäs sille voi, nyt loppuu kaikki hauska, takaisin todellisuuteen.”

Näin ovat kommentoineet eri-ikäiset henkilöt, jotka työskentelevät täysin eri aloilla, heillä on erilaiset taustat ja erilaiset asemat työpaikoillaan ja he edustavat molempia sukupuolia. Näin he kommentoivat keskellä kesälomaa.

Kun työstä puhutaan vankilana ja murehditaan loman aikana sitä, että pian on taas pakko palata töihin, se latistaa mielialaa, vaikeuttaa jaksamista ja heikentää hyvinvointia. Sama pätee ihmisiin, joille eläkepäivistä haaveilu on ainoa selviytymiskeino, jonka voimin he jaksavat käydä töissä. Olemme tavanneet ihmisiä, jotka haaveilevat eläkepäivistä jo vähän päälle nelikymppisinä.

Mikä meidät sitten pitää tässä vankilassa? Turvallisuuden tunne, tottumus, pelko, kiitollisuus, päättämättömyys… syitä on monia. Tuntuu turvalliselta tietää, että tilille tulee säännöllisesti tietty summa rahaa. Työtehtävät, työtoverit ja työrutiinit ovat tuttuja. Ajatus uuden kokeilemisesta tuntuu pelottavalta ja joskus se aiheuttaa syyllisyyden tunnetta:

– Entä jos en selviäkään uusista tehtävistä, jos en saakaan otetta uudesta työstä?
– Jos en tee tätä työtä, mitä minä sitten tekisin?
– En tiedä mistä haaveilen, mihin minusta olisi?
– Mitä ihmiset ajattelisivat, jos yhtäkkiä irtisanoutuisin?
– Minun pitäisi olla kiitollinen ja tyytyväinen, koska moni muu on työttömänä ja minulla on periaatteessa ihan kiinnostava ja hyvä työ ja silti olen tyytymätön.

Kyllä vain, päässäsi voi pyöriä monenmoisia ajatuksia, mutta et ole yksin tällaisten ajatusten kanssa.

Ajattele, että elät elämääsi tänään, juuri nyt, tässä hetkessä. Saavutammeko edes eläkeiän ja jos kyllä, niin missä kunnossa olemme silloin, voimmeko toteuttaa haaveemme? Tähän kysymykseen meillä ei tietenkään ole vastausta. Sen sijaan tiedämme, että ainoa, joka voi tehdä tälle tilanteelle jotain, olemme me itse. Mitä haluamme tehdä? Tietoisesti jäädä paikoillemme ja hyväksyä tilanteen vai rohkaistua ja ryhtyä toimimaan muuttaaksemme tilannetta. Onko se itsekästä? Totta kai, se voi tuntua itsekkäältä. Se kuitenkin antaa meille myös mahdollisuuden olla paras versio itsestämme. Ja juuri sellainenhan me toki haluamme olla, niin itseämme kuin läheisiämme ja rakkaitammekin varten.

Kukaan ei ole aina vahva yksin. Näiden ongelmien kanssa painiskelu yksin voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja muutoksen tekeminen melkein pelottavalta.

Tässä muutama vinkki, joilla voit päästä alkuun:

  • Aloita tekemällä pieni muutos kohti jotain uutta! Se auttaa sinua poikkeamaan tottumuksistasi ja antaa sinulle uutta voimaa tarttua toimeen.
  • Muista juhlia jo pientäkin muutosta oikeaan suuntaan. Sinä itse tiedät, miten on paras juhlia! (Extra-pitkä halaus, kirja, pala suklaata, oma hetki metsässä, tai jotain muuta…)
  • Mieti tarkkaan, kenelle kerrot näistä ajatuksistasi. On ihmisiä, jotka tukevat ja vahvistavat sinua, mutta valitettavasti on myös ihmisiä, jotka syystä tai toisesta vähättelevät sinua ja suunnitelmiasi. (Kyseessä voi olla mm. kateus tai muutoksen pelko.)

Unelmoi isosti, aseta rohkea tavoite, tee jotain todella pientä (tai suurta) ja konkreettista, tee se NYT!

PS! Kun huomaat, että keksit tekosyitä sille, miksi se ei ole mahdollista juuri nyt tai jos ajattelet ryhtyväsi toimeen sitten, kun… Se kyllä onnistuu! Jos oikeasti tahdot. Riippumatta siitä koskeeko asia aikaa, rahaa tai jotain muuta, on laitettava asiat tärkeysjärjestykseen, valita tekemiset ja jättää jotain tekemättä!

Coachkoulutus, jossa saat aikaa ja tilaa työstää omia, todellisia unelmiasi sekä tavoitteitasi ja ammattimainen coach, jonka kanssa voit pallotella ajatuksia, ovat molemmat täydellisiä vaihtoehtoja, joiden avulla löydät oman polkusi. Kuunteleva korva, haastavat kysymykset, pallotteluseinä sekä coachaavat työkalut auttavat sinua kristallisoimaan sen, mitä sisimmässäsi toivot, löytämään vahvuutesi, esteet, uudet ratkaisut sekä rohkeuden toteuttaa ne.

Toisin sanoen, sinä itse valitset, miten puhut työstäsi ja elämästäsi, mutta älä jää vankilaan. Perusteellisen pohdinnan tuloksena voi olla, että pysyt siinä, missä nyt olet, koska yksinkertaisesti huomaat, että oletkin vain jumittunut negatiiviseen ja muka humoristiseen puhetapaan; puhut, kuten ”kaikki muutkin” puhuvat, vaikka oikeasti kyllä pidät työstäsi. Tällöin sinun on hyvä vain muuttaa puhetapaasi, nauti myös oivalluksestasi!

Saatat myös huomata, että syystä tai toisesta työ todella tuntuu vankilalta. Älä jää paikoillesi! Tee tarvitsemasi muutos, tee se NYT! Elät elämääsi nyt.

Riippumatta siitä, minkä valinnan teet, valinta on sinun! Anna syksyn saapua ilolla ja innolla. PALJON ONNEA MATKALLESI!

Jos etsit omaa coachia tai coachkoulutusta, jotta voit kehittyä urallasi ja yksityiselämässäsi tai nostaa johtamistaitosi uudelle tasolle, ota meihin yhteyttä sähköpostitse info@positivesolutions.fi tai puhelimitse +358 50 3814737.

Olemme täällä sinua varten, lämpimästi tervetuloa!

Christine ajattelee ääneen coachingista, johtamisesta ja elämästä

Christine Suvanto, ICF MCC on työskennellyt ammattimaisena coachina vuodesta 2012, sekä yksilöiden että ryhmien kanssa, yksityisesti ja yrityksissä kansainvälisesti. Executive, Business, Career, Life – Christine tukee ja haastaa sinua, jotta sinä kehityt. Hän kouluttaa, coachaa ja toimii lisäksi mentorcoachina sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti (WBECS, CoachCompanion). Hän hyödyntää myös SDI-työkalua (Strength Deployment Inventory) kommunikointi-, konfliktienhallinta- ja kehitystehtävissä.

Christinen aiemmat julkaisut

Paluu töihin vai takaisin ”vankilaan”?

Takaisin töihin vai takaisin ”vankilaan”? Tuntuuko töihin paluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, haluatko pysyä nykyisessä tilanteessasi vai lähdetkö jännittävälle matkalle. Oma coachisi tai coachkurssi voi auttaa sinua löytämään polun, jota haluat kulkea, haaveilemasi elämän. Tänä vuonna

Lue lisää »

Kesä ja loma!

Kesä ja loma! Pitkä kuuma kesä… vai onko? Oi miten olen kaivannut ja odottanut kesää, ja nyt se on täällä koko komeudessaan! Ihana kesä, lämpö, pitkät päivät ja valoisat, satumaiset illat. Kesä ja loma! Pitkä kuuma kesä, aikaa yhdessä olemiselle,

Lue lisää »
Saavuta tavoitteesi

Kaipaatko uutta suuntaa, tukea matkalle? Varaa aika itsellesi omaan coachingtapaamiseen.

Coaching

Haluatko saada enemmän itsevarmuutta, paremman itsetuntemuksen ja kehittyä ihmisenä?

Vastauksia vailla

Kaipaatko lisätietoja meistä tai tarjoamistamme palveluista? Ota yhteyttä ja kerromme lisää!