Tillbaka på jobbet eller tillbaka till "fängelset"?

Känns det motigt att gå tillbaka till jobbet efter semestern? Kom ihåg att du väljer själv om du vill stanna kvar i den situation du är eller om du vill ge dig ut på en ny spännande resa. Din personliga coach eller en coachkurs kan hjälpa dig att hitta den väg du vill gå, det liv du drömmer om.

Du

I år har vi fått njuta av en sommar med varmt och soligt väder. Semestern är en tid för avkoppling, batteriladdning och njutning. Vad du behöver för att uppnå det, är individuellt och det vet bara du. Viktigt på semestern är att ta en paus från arbetet, inte bara fysiskt utan framförallt mentalt, för att sedan med förnyade krafter och entusiasm komma tillbaka.
Eller så borde det vara. Vi hör alltför ofta personer som talar om sitt arbete som ett fängelse och något onödigt ont:

”En vecka kvar och sedan tillbaka till fängelset.”

”300 dagar fängelse innan det äntligen blir dags för semester igen.”

”Jaha från och med måndag är det 8 timmar fängelse per dag som gäller igen.”

”Fångvaktare, stämpelkort och hjärnan på hatthyllan snart igen.”

”8 år kvar till pensioneringen sen slipper man det där fängelset.”

”Suck mitt hjärta men brist ej…nu är det slut på det roliga, tillbaka till verkligheten.”

De här kommentarerna har kommit från personer i olika åldrar, inom helt olika branscher, med olika bakgrund, titlar och av bägge könen – mitt under pågående ledighet.
Att hänvisa till arbetet som fängelset och att mitt under pågående semester gå och gruva sig över att snart vara tvungen att återgå till jobbet äter på humöret, orken och välbefinnandet. Detsamma gäller dem som har drömmen om att gå i pension som enda överlevnadsknep för att orka gå till arbetet. Vi har stött på personer som drömt om pensionering i en ålder av knappt fyrtio år.

Vad är det då som håller oss kvar i fängelset? Trygghet, vana, rädsla, tacksamhet, obeslutsamhet… ja orsakerna är många. Det är tryggt att veta att en viss summa pengar kommer punktligt in på kontot. Arbetsuppgifterna, -kompisarna, -rutinerna är välbekanta.

Tanken att prova på något nytt känns skrämmande och ger ibland skuldkänslor:
– Tänk om jag inte klarar den nya uppgiften, tänk om jag inte får tag på ett nytt jobb?
–  Om jag inte jobbar med det här, vad skulle jag då göra?
– Inte vet jag vad jag drömmer om, till vad duger jag?
– Vad skulle folk tänka om jag plötsligt sade upp mig.
– Jag borde känna tacksamhet och vara nöjd, många är arbetslösa och jag har ju i
princip ett bra jobb och är missnöjd.

Ja, tankar som snurrar är av mångahanda slag, om du också tänker så, så är du inte ensam med dylika tankar.

Tänk på att du lever ditt liv idag, just nu, i denna stund. Når vi pensionsåldern och i vilket skick är vi då för att förverkliga våra drömmar? Det är förstås en fråga utan svar. Det vi däremot vet, är att det endast är vi själva som kan göra något åt situationen. Vad vill vi göra? Medvetet stanna kvar och gilla läget eller att fatta mod och gör en förändring. Den förändring vi behöver och längtar efter. Är det själviskt? Javisst, kan det kännas och tyckas så. Men det innebär också att vi kan vara den bästa versionen av oss själva. Och visst är det väl just den personen vi vill vara, både för oss själva och för människorna som finns i vår omgivning, för våra nära och kära?

Ensam är inte alltid stark. Att tampas med dessa tankar själv kan kännas oöverkomligt och att göra en förändring känns ofta skrämmande.

Här kommer några tips hur du kan komma i gång:

  • Börja med en liten förändring mot något nytt! Det bryter ditt invanda mönster och ger ny kraft att ta itu med följande grej.
  • Kom ihåg att fira även minsta steg i rätt riktning. Hur du firar vet du själv!
    (En extra lång kram, en bok, en chokladbit, en egen stund i skogen eller …)
  • Välj med omsorg vem du delar dessa tankar med. Det finns de som stödjer och stärker dig, men tyvärr även de som förminskar dig och dina planer.
    (Det kan handla om avundsjuka, rädsla för förändring mm)

Dröm stort, sätt ett modigt mål, gör något pyttelitet (eller stort) och konkret, gör det NU!
PS! Kom på dig själv när du kommer med ursäkter varför det inte går just nu, du gör det sen när… Det går! Om du verkligen vill? Oberoende om det handlar om tid, pengar eller något annat så gäller det att prioritera, välja in, välja bort!

En coachutbildning, där du får tid och plats att arbeta med dina egna, sanna drömmar och mål eller en egen professionell coach att bolla dina tankar med, är perfekta alternativ för att hitta din väg framåt. Ett lyssnande öra, utmanande frågor, ett bollplank, coachande verktyg hjälper dig att kristallisera den innersta drömmen, hitta dina styrkor, hinder, nya lösningar och modet att verkställa.

Med andra ord du väljer själv, hur du talar om ditt arbete, ditt liv i stort, men stanna inte kvar i ett fängelse.
Resultatet av en noggrann reflektion kan bli att du stannar kvar för du märker att du bara fallit in i en negativ och ”humoristisk” jargong, talar så som ”alla” talar, men egentligen gillar du ditt jobb. Ändra då ditt tal och njut av den insikten!

Eller så märker du att arbetet av olika orsaker verkligen känns som ett fängelse för dig. Stanna inte kvar! Gör den förändring du behöver, gör den NU! Du lever ditt liv nu.

Oberoende hur du väljer så är valet ditt! Låt hösten komma med glädje och en pirrig förväntan. STORT LYCKA TILL!

Söker du en personlig coach eller en coachutbildning för din personliga utveckling (karriär/privat) eller för att nå en ny nivå i ditt ledarskap, kontakta oss på info@positivesolutions.fi eller på mobil  +358 50 3814737.

Vi finns här för dig, varmt välkommen!

Christine tänker högt om coaching, ledarskap och livet

Christine Suvanto, ICF MCC arbetar sedan 2012 som professionell coach, både individuellt, i grupper, privat och i företag internationellt. Executive, Business, Career, Life hon finns här för dig. Hon utbildar coachar och fungerar som mentorcoach nationellt och internationellt (WBECS, CoachCompanion).

I kommunikations-, utvecklings- och konflikthanteringsuppdrag använder hon sig även av verktyget SDI (Strength Deployment Inventory).

Christines tidigare tankar
Uppnå dina mål

Ta kontakt, jag hjälper dig gärna att hitta en lösning som passar just dig!

Coaching

Vill du uppnå bättre självsäkerhet, självkänsla och utvecklas som människa?

Har du frågor?

Saknar du rikting i livet eller stöd på vägen? Reservera egen tid för coaching.