Näissä ajatuksissa Coronan jälkeisestä ajasta huomaamme, että monet organisaatiot yrittävät koota täysin uutta palapeliä vanhoilla paloilla. ”Meidän yrityksessämme sallimme 2 etäpäivää”, sanoo yksi yritys, ”annamme mahdollisuuden 3 etätyöpäivään”, sanoo toinen. Meillä kaikilla on NYT mahdollisuus ajatella kaikki uusiksi, yksilöllisin ratkaisuin sen sijaan, että laatisimme vain yhden mallin, joka koskee kaikkia. Joka olisi kaikille tasapuolinen, ”oikeudenmukainen”?
Uudelleen ajatteleminen merkitsee, että moderniin johtajuuteen panostetaan täysillä ja johtajuus nähdään haasteellisena ja tärkeänä työnä, ei vain työtehtävänä, jonka voi suorittaa vasemmalla kädellä varsinaisten töiden ohella. Moderni johtaja ja esihenkilö mahdollistaa parhaat puitteet jokaiselle henkilöstön jäsenelle. Jokainen työntekijä on ainutlaatuinen yksilö, jolla on ainutlaatuiset vahvuudet, unelmat ja visiot. Johtajana mahdollistat huippusuoritukset toimivien työkalujen avulla sekä varmistamalla, että oikea henkilö on oikeassa paikassa. Annat tasapainoisesti vastuuta ja valtuuksia, selkeitä tavoitteita ja työnkuvauksia, yksilöllisesti. Tämä ei ole mitään uutta. Uusi normaali, eli Covidin jälkeinen aika, vaatii uusia ratkaisuja samalla kuin se antaa jotain täysin uutta.
Mikä sopii meidän organisaatiollemme parhaiten? Jos alan luonne mahdollistaa valinnan etätyön, hybridityön tai läsnätyön välillä, onko tällöin oikein, että johtoryhmä tai johtoporras tekee tämän valinnan? EI!
Jos yksilölliset, mitattavissa olevat tavoitteet, vastuut ja valtuudet, työnkuvaukset yms. ovat kunnossa, kuten niiden pitäisi olla, ainoa oikea ratkaisu on laatia yksilöllisiä ratkaisuja. Se on oikeudenmukaista. Jokainen voi työskennellä silloin, kun tuntee olevansa parhaimmillaan, tehokkaimmillaan ja tuotteliaimmillaan. Tällöin syntyy win-win-tilanne, sekä yritykselle että työntekijälle.
Kun olemme coachanneet johtajia ja henkilöstöä, ovat monet jopa kertoneet Covid-ajan myönteisistä vaikutuksista, koska he ovat vihdoin saaneet mahdollisuuden työskennellä keskittyneesti ja keskeytyksettä kotona. Ilman aikaa vieviä ja kalliita työmatkoja. Toisaalta taas moni kaipaa toimistoa, jossa he työskentelevät parhaiten kollegojen puheen sorinassa, kahvin tuoksussa ja paperin rapinassa. Lisäksi on niitä, jotka valitsevat läsnä- tai etätyön päivästä ja työtehtävästä riippuen.
Miten sinä johtajana voit tietää, mikä on oikein? Keskustelemalla yksilöiden kanssa ja pohtimalla heidän kanssaan, mikä juuri heille on se paras ratkaisu. Se edellyttää, että sekä johtaja että henkilöstö ovat perillä tilanteesta, tavoitteista ja niiden toteuttamisesta, yhteisistä keskusteluista, sekä virallisista että epävirallisista. Mikä on tilanteemme juuri nyt? Miten voin tukea sinua parhaalla mahdollisella tavalla? On myös sovittava, mitkä kokoukset ja yhteydet edellyttävät fyysistä läsnäoloa. Henkilöstön on pystyttävä ottamaan oma vastuunsa työstään sovittujen periaatteiden mukaisesti. Johtajalla on oltava rohkeutta päästää irti täydestä kontrollista. Ennen kaikkea tarvitaan avoimuutta sekä molemminpuolista luottamusta.
Tartu tilaisuuteen ja kokoa täysin uusi ja houkutteleva palapeli, nyt on oikea aika!
Onnea matkaan!
Christine