Christines blogg

Aktuella saker om vårt arbete med coachingin, utbildning och ledarskap!
Ett nytt pussel, kräver nya pusselbitar.

Distans, hybrid eller fysiskt på ”snusavstånd”

"Sommaren ger sakta vika för hösten, semesterperioden sjunger på sista versen och det är dags att lägga ett nytt pussel på arbetsplatserna."

I dessa funderingar kring tiden efter Corona kan vi märka att många företag försöker lägga ett totalt nytt pussel men med de gamla pusselbitarna lite uppiffade. ”På vårt företag kommer vi att tillåta 2 dagar på distans”, säger något företag, ”vi ger möjlighet till 3 dagar distans”, säger ett annat. NU har vi alla möjligheter till totalt nytänk, med individuella lösningar i stället för ett alternativ som gäller alla. Lika för alla, ”rättvist”?

Nytänk betyder att fullt ut satsa på ett modernt ledarskap och se ledarskapet som ett utmanade och viktigt jobb, inget du gör med vänstra handen, vid sidan av det egentliga arbetet. En modern ledare och chef möjliggör de bästa förutsättningarna för varje medarbetare. Varje medarbetare är en unik individ, med unika styrkor, drömmar och visioner. Som ledare möjliggör du topprestationer genom att ha fungerande verktyg, rätt person på rätt plats, ansvar och befogenheter i balans, tydliga mål och arbetsbeskrivningar individuellt. Detta är inget nytt. Det nya normala dvs tiden efter Corona kräver och ger möjlighet till något helt nytt.

Vad är rätt och bäst för vårt företag? Om branschen är sådan att du kan välja mellan alternativen distans, hybrid eller fysisk närvaro är det då rätt att ledningsgruppen, styrelsen väljer ett alternativ i den frågan? NEJ!

Om individuella mätbara mål, ansvar och befogenheter, arbetsbeskrivningarna och dyl är i skick, som de bör vara, då är individuella lösningar bäst. Det är rättvist. Var och en får jobba där personen fungerar som allra bäst, är effektivast och produktivast. Då uppstår en win-win situation för såväl företaget som medarbetaren.

Då vi coachat ledare och medarbetare har många t o m prisat Coronatiden, då de äntligen fått möjligheten att arbeta fokuserat och ostört hemma. Utan tidsdryga och dyra arbetsresor. Medan andra längtat till kontoret där de arbetar allra bäst med kollegornas prat, kaffedofter och pappersprassel i bakgrunden. Sedan finns det även de som beroende på arbetsdag och -uppgift väljer kontoret eller hemmet.

Men hur kan du som ledare veta vad som är rätt och bäst? Ja, genom individuella samtal där ni tillsammans diskuterar och funderar ut den bästa lösningen för var och en. Det kräver att såväl ledare som medarbetare håller koll på läget, mål och förverkligande, gemensamma diskussioner officiella och inofficiella. Var går och står vi nu? Hur kan jag stödja dig på bästa sätt? Även överenskommet i vilka möten och sammanhang fysisk närvaro förutsätts. Medarbetaren behöver ta ansvar för sitt jobb i enlighet med överenskommelserna. Chefen behöver mod att släppa taget om totalkontroll. Men framför allt behövs öppenhet, ömsesidig tillit och förtroende.

Ta tillfället i akt och bygg ett helt nytt och lockande pussel, nu är tiden rätt för det!

Lycka till!

Christine
Christines blogg - tidigare utgivet
Uppnå dina mål

Söker du ny riktning, stöd på vägen? Boka tid för en gratis träff?

Coaching

Vill du höja ditt självförtroende, få en bättre självkänsla och utvecklas som människa?

Frågor?

Hittade du inte svar på dina frågor?

Ta kontakt, vi berättar gärna mera!