Christine vastaa

Kysymyksiä ja yleisiä myyttejä ammattimaisesta coachingista

Myytti 1: Coaching on kallista. Minulla ei ole siihen varaa.

Christine vastaa: Kyllä, coaching maksaa, mutta vastaus kysymykseen ”onko se kallista” riippuu siitä, mihin verrataan. Käyntiin kampaajalla, noutoruokaan tai kahvilakäyntiin, yms. Coachingin tarkoitus on vapauttaa sinun sisäinen potentiaalisi, opettaa sinut löytämään omat vastauksesi ja ratkaisusi – tarkoitus on siis tehdä coachista tarpeeton. Sertifioitu ammattimainen coach on kouluttautunut pitkään, coachannut satoja, jopa tuhansia tunteja, ylläpitää ja laatuvarmistaa osaamistaan jatkuvasti, siis tarjoaa sinulle korkealaatuista palvelua, joka saa sinut ryhtymään toimeen ja ottamaan tärkeitä askelia kohti tavoitettasi, mahdollisesti kohti sellaista tavoitetta, josta olet jo pitkään unelmoinut ja halunnut sen toteuttaa. Onko sinulla varaa olla ottamatta coachia? Kuinka tärkeä tavoitteesi sinulle on? Raha on aina rahaa ja harvalla meistä on liikaa rahaa, siksi on valittava, mihin haluaa panostaa. Kukaan ei voi panostaa kaikkeen yhtä aikaa. Siksi valitse ja toimi, älä jää polkemaan paikoillesi, älä toista ”sitten kun” tai ”minun pitäisi”. Onko hinta osoitus laadusta? Ei automaattisesti. Hinnan ja laadun tulee kuitenkin aina kulkea käsi kädessä. Halpa ei aina ole hyvä. Yksin emme aina ole vahvoja – yhdessä coachin kanssa olet aiempaa vahvempi, tehokkaampi ja saat koko sisäisen potentiaalisi käyttöösi.

Myytti 2: Coaching vie liikaa aikaa. Minulla ei ole aikaa.

Christine vastaa: Coaching antaa aikaa. Aikaa sellaiseen, joka on sinulle tärkeintä. Aika on yksi oikeudenmukaisin resurssi, joka on meidän kaikkien saatavilla, eli kaikilla meillä on 24 tuntia vuorokaudessa. Siksi on tehtävä valintoja, miten nämä tunnit käytät. Yksilöcoaching-keskustelu on tavallisesti 60 minuutin pituinen ja tapaamme sopimuksen mukaan 1–3 kertaa kuukaudessa. Ammattimaisena coachina koen, että monet asiakkaat ovat stressaantuneita. Keskustelumme aikana keskitymme tavoitteeseen, siihen, miltä tilanne juuri nyt näyttää ja sitten selvitämme mahdolliset solmut. Coaching-keskustelun jälkeen asiakkaalla on usein aiempaa huomattavasti parempi fokus, parempi priorisointikyky, selkeämpi toimintasuunnitelma, jopa enemmän energiaa ja voimaa ryhtyä toimeen ja toteuttaa se, mikä on hänelle kaikkein tärkeintä. Coachingissa pysähdymme ainakin 60 minuutiksi ja sen jälkeen voimme jatkaa eteenpäin aiempaa tehokkaammin. Monet asiakkaat sanovat, että he pyörivät vain ympyrää, ympäri ja ympäri samaa liikenneympyrää, eivätkä löydä tietä pois. Toiset sanovat, että he juoksevat vain lujempaa ja lujempaa oravanpyörässä, jota eivät enää saa pysähtymään. Siispä, miten sinä haluat käyttää oman aikasi?

Myytti 3: Coaching on vain johtajille tai lifestyle-ihmisille.

Christine vastaa: EI! Coaching on kaikille niille, jotka haluavat saada aikaan muutoksen ja jotka ovat halukkaita tekemään töitä muutoksen eteen. Pieni tai iso muutos, se, mihin itse haluat juuri nyt tarttua. Näin kuuluu myös visiomme, jonka mukaan sekä opetamme että elämme. Ammattimaiset sertifioidut coachimme näkevät aina ihmisen, kokonaisen ihmisen, ei titteliä, ammattia, sukupuolta tai ikää. Toisin sanoen ainoa, joka ei voi tulla coachatuksi on henkilö, joka ei halua saavuttaa muutosta. Pystyt siihen, jos vain haluat ja coachisi on paras kannustajasi matkallasi tavoitteeseesi.

Myytti 4: Jotta voin coachata, riittää, että opettelen muutaman voimakkaan peruskysymyksen.

Christine vastaa: Ei. Coachingissa ei ole yhtään standardikysymystä, jonta voisi opetella ulkoa; jokainen asiakas on ainutlaatuinen ja jokainen coaching-tilanne erilainen. Ammattimainen coach on täysin läsnä tilanteessa, jossa hän on yhdessä asiakkaansa kanssa ja coach esittää kysymyksiä lähtien siitä, mitä asiakas kertoo tai jättää kertomatta. Coach surffaa asiakkaan aallolla ja asiakkaan mukana, mikä on täysin mahdotonta tehdä ennalta ulkoa opittujen kysymyspatteristojen kanssa. Ammattimaisella, sertifioidulla coachilla on perusteellinen, laatuvarmistettu ja akkreditoitu coach-koulutus ja lukuisten tuntien käytännön ammatticoaching-kokemus mukanaan. Lisäksi ammattimainen coach täydentää osaamistaan jatkuvasti jatko- ja täydennyskoulutuksilla. Sertifioitu coach seuraa asiakkaan kehitystä ja coachilla tulee olla hallinnassa sekä ICF:n ydintaidot että eettiset säännöt. Coachingissa on myös kyse omasta intuitiostasi coachinga ja tämän intuition luot laatuvarmistettujen ja kokonaisvaltaisten koulutusten (esim. CoachCompanionin ACTP-koulutukset), lukuisten harjoitusten, kokeneen Mentor coachin, jatkuvan osaamisen kehittämisen, itsesi kehittämisen, fokusalueiden ja reflektion kautta.

Myytti 5: Coachilta saan tarvitsemani neuvot ja vinkit, jotta pääsen eteenpäin.

Christine vastaa: EI! Sinulla on suuri potentiaali ja ainutlaatuinen kapasiteetti itsessäsi, et ehkä ole vielä edes tietoinen siitä, mitä kaikkea ne sisältävät. Tilanteesi on sinun ja sinä olet ainutlaatuinen, uniikki ihminen, jolla on omat täysin itsensä näköiset ratkaisut. Yhdessä coachisi kanssa löydätte potentiaalisi ja kapasiteettisi. Silloin löydät oikeat vastaukset, juuri sinulle sopivat täydelliset ratkaisut. Silloin tiedät myös, miten sinun tulee toimia tai mitä sinun pitää priorisoida. Neuvoja ja vinkkejä antava henkilö ottaa ison riskin. Jos coach antaa neuvoja ja vinkkejä, se tarkoittaa, että coach ottaa vastuuta sinun toiminnastasi ja samalla passivoi sinut. Miten joku toinen henkilö voi tietää, mikä on sinulle oikein, mikä parhaiten sopii juuri sinulle ja elämäntilanteeseesi? Kuinka motivoituneeksi itsesi tunnet, kun joku toinen päättää siitä, mitä sinun tulisi tehdä? Tärkeä ohje jokaisen ammatticoachin omaksumissa ICF:n eettisissä säännöissä on tuoda esille ja keskustella kanssasi, jos coachilla on tunne, että jokin toinen ulkopuolinen asiantuntija, kuten lääkäri, psykologi tai juristi, olisivat sinulle nyt oikea taho ja parempi apu. Siksi on aina turvallista aloittaa coachingista.

Myytti 6: Coachingissa ylianalysoidaan ja tehdään tavallisistakin asioista ongelmia.

Christine vastaa: Ei. Coachingissa keskitymme ratkaisuihin, siihen mikä toimii, nykytilanteeseen ja siitä eteenpäin, siis tavoitteeseesi. Toteamme nykytilanteen realistisesti, tilanne voi juuri nyt tuntua hieman sekavalta tai koko elämä voi tuntua kaaokselta. Yhdessä selvitämme solmut ja löydät oman inspiroivan tavoitteen. Coachingissa ei kaivella menneitä. Opimme uutta, vapautamme sisäisen potentiaalisi, löydämme vahvuutesi, jotka sitten otamme käyttöömme, kun otat askeleita kohti tavoitettasi. Valitset itse, otatko isoja vai pieniä askeleita. Coachingissa on kyse osaamisesi ja itsesi kehittämisestä. Opit tärkeitä asioita itsestäsi, tunnet itsesi paremmin. Muutoksen saat aikaan ainoastaan, jos itse sitä haluat, ja jos haluat, niin osaat ja pystyt siihen. Oppiminen ja kehitys voivat tuntua sekä ärsyttäviltä, turhauttavilta että pelottavilta. Se on täysin OK. Aitous ja rehellisyys ovat menestyksen edellytyksiä. Tarvitaan rohkeutta, jotta voidaan asettaa tavoite, muuttaa tapoja ja murtaa rutiineja. Suorittaja sinussa ja lisäksi epäonnistumisen pelko voivat yhtäkkiä tulla esiin. Yhdessä katsomme, mitä haluat tehdä näiden kanssa, mistä ne tulivat ja miten palautamme fokuksen tavoitteeseesi. Emme keskity epäonnistumisiin vaan tärkeisiin oppeihin ja siihen, miten voit näitä oppeja käyttää elämässäsi. Fokus tässä hetkessä ja tästä eteenpäin!

Myytti 7: Kuka tahansa voi kutsua itseään coachiksi.

Christine vastaa: Valitettavasti kyllä. Ammattinimike Coach ei ole, vielä, suojattu. Siksi on erittäin tärkeää, että käytät aikaa selvittääksesi, mitä olet ostamassa. Sekä silloin, kun valitset itsellesi coachia että silloin, kun haluat osallistua coach-koulutukseen.

Kun haet coach-koulutusta, pohdi ensin, mikä tavoitteesi on. Haluatko työskennellä coachina (yrityksen sisäinen tai ulkopuolinen), lisätä coaching-osaamisen johtajuuteesi, oletko kiinnostunut henkilökohtaisesta kehityksestäsi vai käytkö koulutuksen vain kuluttaaksesi aikaa? Jos vastauksesi on jokin kolmesta ensin mainitusta, on tärkeää, että tarkistat nämä asiat:

Onko kouluttajayritys International Coaching Federationin laatuvarmistama? Tarkista tästä.
Onko kouluttajayritys ACTP, siis kansainvälisesti ICF:n akkreditoima, mikä tarkoittaa, että yrityksellä on valtuudet toteuttaa suulliset diplomi- ja sertifiointikokeet itse ja siten ilman lisäkuluja?
Kuka on arvioinut ja varmistanut kouluttajayrityksen laadun? Ulkopuolinen neutraali taho?
Kuinka kauan yritys on kouluttanut coacheja? Minkälaista palautetta yritys on saanut?
Mitkä ovat yrityksen arvot?
Kuinka monta koulutustuntia yritys tarjoaa? Sisältyykö mentorcoaching hintaan? Mikä on mentorcoachingin sertifiointitaso ja kokemuspohja?
Kuka toimii kouluttajana? Kouluttajan kokemus, sertifiointitaso ammattimaisen coachingin alalla? Onko kouluttajan ICF-sertifiointi voimassa? Tarkista tästä.
Mikä on kouluttajan coaching-kokemus?
Mitä yritys voi tarjota koulutuksen jälkeen? Mentorcoachingia, täydennyskoulutusta, CCE-pisteitä sertifioinnin ylläpitämiseksi?
Kun valitset omaa ammatticoachiasi, käytä aikaa tarkistaaksesi nämä asiat:

Onko coach kansainvälisesti sertifioitu, eli hänen ammattitaitonsa laatuvarmistettu?
Onko sertifiointi voimassa?
Yksityisyys ja luottamuksellisuus. Tarkista, jos nämä ovat sinulle tärkeitä.
Varaa aika intro-tapaamiseen, tutustu coachiin, tunnustele, onko tämä sopiva coach sinulle. Vertaile kahta tai kolmea coachia!

ICF, International Coaching Federation, edustaa neutraalia, maailmanlaajuista laadunvarmistusta. ICF:n akkreditoimat kouluttajat ja sertifioidut coachit tarjoavat korkeaa laatua. Tätä laatua ylläpidetään jatkuvalla lisäkouluttautumisella, kehityksellä ja säännöllisillä laadun arvioinneilla. Laadun taso tarkistetaan joka kolmas vuosi. ICF-coachin sertifiointi on kansainvälinen ja hän voi työskennellä missä tahansa maassa.

Myytti 8: Coachin on oltava asiantuntija asiakkaan aiheessa; jos haluan coachata esimerkiksi laihduttamisessa on minun tiedettävä paljon ravinnosta ja liikunnasta.

Christine vastaa: Ei! Coaching on kumppanuutta, asiakas on asiantuntija omassa elämässään, omassa tilanteessaan, omissa tunteissaan ja omassa motivaatiossaan. Coach on asiantuntija ammattimaisessa coachingissa. Coachin ei tarvitse tietää asiakkaan aiheesta eikä asiakkaan tarvitse tietää, miten coachataan: yhdessä coach ja asiakas yhdistävät asiantuntijuutensa luottavaiseen kumppanuuteen, jotta he voivat löytää parhaat ratkaisut ja parhaat toiminta- sekä työskentelytavat. Asiakkaalla on itsessään uskomaton määrä vielä hyödyntämätöntä potentiaalia ja kapasiteettia; coachingissa coach saa asiakkaan potentiaalin ja kapasiteetin esiin, coachin omalla osaamisella ja kokemuksella. Coach-koulutuksissa tapaamme sanoa, että ammattimaisella coachilla tulee aina olla ”tietämättömän hattu” päässään: et voi tietää, mitä asiakkaasi tarkoittaa, ellet ota selvää. Monesti asiakas ei tiedä vielä itsekään, mitä tarkoittaa – tällöin tutkimme ja pohdimme yhdessä. Silloin teemme arvokkaita oivalluksia, jotka voivat koskea tiedostamattomia huonoja tapoja, negatiivisia ajatusmalleja, omia ”totuuksia” yms. Ammattimaisessa coachingissa nöyryys, turvallisuus ja uteliaisuus ovat tärkeämpiä kuin se, tietääkö vai eikö. Asiakas on asiantuntija omassa elämässään, coach tutkii, haastaa ajatuspolkuja ja kertoo huomioistaan. Koska ammattimainen coach ei ikinä anna vinkkejä tai neuvoja vaan coachaa aina ihmistä, eli asiakasta – ei aihetta – ei coachin tarvitse olla asiantuntija asiakkaan aiheessa. Se voi joskus jopa olla haitallista, koska silloin on riski, että coach ehkä johdattelee asiakasta omien ratkaisujensa perusteella sen sijaan, että auttaisi asiakasta löytämään nimenomaan tälle sopivat ratkaisut. Siksi on erityisen tärkeää, että coachilla on akkreditoitu laatukoulutus, jotta hän pystyy työskentelemään ammatticoachina.

Myytti 9: Ainoastaan suorittajat ja menestyneet käyvät coachingissa.

Christine vastaa: Ei. Jokainen, joka haluaa tehdä muutoksen, hyötyy coachingista. Kun tulet meille, näemme sinut suurena ja kokonaisena ihmisenä, näemme sinussa suuren määrän vahvuuksia ja kykyjä – emme näe ainoastaan titteliäsi tai statustasi. Riippumatta siitä, mikä työsi tai toimenkuvasi on, miltä elämäntilanteesi näyttää, mistä unelmoit tai mitä tavoitteita sinulla on, olet lämpimästi tervetullut meille coachingiin. Yhdessä coachin kanssa siitä tulee tehokasta – etenet kohti tavoitteitasi sinulle sopivassa tahdissa ja omilla ehdoillasi, omien arvojesi johdattelemana. Coachisi kannustaa sinua ja haastaa sinut, täysin omien toiveittesi mukaisesti ja aina ICF:n ydintaitojen ja eettisten sääntöjen mukaan.

Myytti 10: Kun päätän osallistua coach-koulutukseen, minun pitäisi jo valintaa tehdessäni tietää, haluanko olla Business Coach vai Life Coach.

Christine vastaa: Ei. Ammattimaisessa coachingissa coachaamme aina ihmistä. Coachaamme henkilöä, jolla on aihe, emme coachaa aihetta. Ihminen on kokonaisuus. Emme voi valita, mikä osa ihmisestä menee töihin ja mikä osa jää kotiin. Ihminen menee kokonaisena töihin ja on kokonaisuutena kotona. Kun työ ja yksityiselämäsi ovat tasapainossa keskenään, voit hyvin sekä töissä että kotona ja tällöin myös suoritat ja jaksat paremmin molemmissa. Siksi on erityisen tärkeää valita aito, laatuvarmistettu koulutus, joka kattaa ICF:n ydintaidot ja eettiset säännöt, jotka molemmat antavat sinulle ammattimaisen valmiuden coachata ihmisiä, ei vain titteleitä, siviilisäätyjä, tiettyjä aiheita tai ongelmia. Kun olet käynyt aidon coach-koulutuksen, voit määritellä oman kohderyhmäsi, ”nichen” ja täydentää koulutustasi täysin oman kiinnostuksesi ja toiveittesi mukaisesti.

Myytti 11: Coachit ovat aina onnellisia, tasapainossa ja luonnottoman pirtsakoita.

Christine vastaa: Ei. Ammattimaiset coachit ovat tavallisia ihmisiä, jotka kokevat vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia aivan kuten kuka tahansa muukin. Ammatticoachit eivät kuitenkaan kaivaudu kuoppaan, koska heillä on arvokkaita työkaluja, kollegoita ja vahvuuksia, joiden avulla he voivat nousta kurjista tilanteista. Coacheilla on usein kyky nähdä ratkaisuja ongelmien sijaan ja he voivat keskittyä siihen, mikä toimii. Ammattimainen coach on hyvin myötätuntoinen ja voi usein sanoittaa tunteitaan sen sijaan, että supistaisi tunneviuhkansa vain vastauksiin ”OK”, ”hyvin menee” tai ”ihan hyvin”.

Myytti 12: Jos käy tai on käynyt terapiassa, ei voi käydä coachingissa.

Christine vastaa: Ei, tämä ei pidä paikkaansa. Jos tunnet tarvetta molemmille, voit hyvin käydä samanaikaisesti sekä terapiassa että coachingissa. Ammattimainen, sertifioitu coach tietää tarkalleen, mikä kuuluu coachingiin ja mikä ei. Minulla on ollut monta asiakasta, jotka ovat terapeuttinsa lisäksi halunneet pallotella unelmiaan, toiveitaan, ideoitaan ja mahdollisuuksiaan jonkun toisenkin henkilön kanssa. Ammattimaisessa coachingissa tutkimme ensin nykytilannetta ja katsomme sitten eteenpäin kohti tavoitetta. Tämä tavoite voi koskea mitä tahansa elämän osa-aluetta. Tästä eteenpäin.

Myytti 13: Coaching on uusin muoti-ilmiö, varmasti vain jotain amerikkalaista.

Christine vastaa: Ei, ammattimainen coaching ei ole muoti-ilmiö. Ei myöskään vain amerikkalaista. International Coaching Federation (ICF) juhli 25-vuotista olemassaoloaan vuonna 2020 ja ICF kattaa tänä päivänä yli 140 maata. ICF kehittää jatkuvasti ammattimaista coachingia, mm. tänä vuonna 2021 tulivat voimaan uudistetut ja päivitetyt ydintaidot. Ydintaitojen perusteelliseen päivitystyöhön osallistuivat yli 1000 pitkän kokemuksen omaavaa coachia maailman jokaisesta kolkasta. Sertifioidut ICF-coachit toimivat tänä päivänä maailmanlaajuisesti, eli globaalisti ja aina samojen ydintaitojen sekä eettisten sääntöjen ICF:n sertifioimat coachit ovat kouluttautuneet laatuvarmistetuissa, akkreditoiduissa koulutusohjelmissa. Aktiiviset coachit täydentävät koulutustaan jatkuvasti ja ovat sitoutuneet noudattamaan eettisiä sääntöjä, jotka pätevät maailmanlaajuisesti. ICF:ssä on eettisiä neuvostoja, sekä maailmanlaajuisia että kansallisia, jotka valvovat ja joilla on selkeitä prosesseja eettisyyttä koskevien valitusten ja asioiden käsittelemiseksi. ICF-coachin luona olet turvallisissa käsissä, tarkista siis, että sertifiointi on voimassa. Sertifioinnin tarkistat helposti ICF Globalin sivuilla. Monet ICF:n eettiselle neuvostolle osoitetut tiedustelut, tapaukset ja valitukset koskevat coacheja, jotka eivät ole sertifioituja tai edes ICF:n jäseniä, mikä tarkoittaa, että ICF ei tällöin voi auttaa asiassa. Oman turvallisuutesi vuoksi, tarkista aina, mitä olet ostamassa.

Myytti 14: Coaching on jälleen yksi paikka, jossa yksityisasioistani tallenetaan tietokantoihin.

Christine vastaa: Ei. Ammattimainen, sertifioitu coach pitää ainoastaan lokikirjaa asiakkaistaan, oman sertifiointinsa uusimiseksi tai seuraavan sertifiointitason saavuttamiseksi. Lokikirjaan tallennetaan ainoastaan yhteystiedot, coaching-yhteistyön alku- ja loppupäivämäärät sekä coaching-tuntien kokonaismäärä. Sen lisäksi tehdään kirjallinen coaching-sopimus kahtena kappaleena; toinen asiakkaalle, toinen coachille. Tässä coaching-sopimuksessa selkeytetään käytännön asiat, vastuut sekä tavoite – sopimus käydään yhdessä läpi, siitä keskustellaan ja se allekirjoitetaan. Coaching-sopimuksta coach säilyttää siihen asti, kunnes yhteistyö loppuu. Sinä asiakkaana voit lopettaa coaching-yhteistyön vapaasti milloin tahansa. Coaching-yhteistyö on aina coachin ja asiakkaan näköinen, kuitenkin luottamuksellisuus ja yksityisyyden säilyttäminen ovat coaching-yhteistyön tärkeimmät peruspilarit. Kun coachaan, en ikinä tee muistiinpanoja tapaamisistamme, silloin ei myöskään ole riskiä, että luottamuksellista tietoa päätyisi vääriin käsiin. Asiakkaani omistaa coaching-matkansa, oman reflektointinsa ja omat askeleensa eteenpäin. Keskityn 100 % siihen, että olen läsnä asiakkaani kanssa ja siksi en myöskään keskity kirjoittamaan ylös kissan, puolison tai esihenkilön nimeä tai muutakaan henkilökohtaista. Kun valitset coachisi, kysy selkeästi, miten coach suhtautuu luottamuksellisuuteen ja yksityisyyteen ja miten hän takaa ne.

Myytti 15: Coaching on kirjainlyhenteiden viidakko, lyhenteet eivät kuitenkaan ole tärkeitä.

Christine vastaa: Ei, päinvastoin, näillä kirjaimilla on erittäin tärkeä merkitys.

ICF = International Coaching Federation, neutraali, non-profit, eli voittoa tavoittelematon maailmanlaajuinen organisaatio, joka akkreditoi, laatuvarmistaa, kehittää ja ylläpitää etiikkaa ja ydintaitoja.
ACTP = Coach-koulutusyritykset, jotka ICF on akkreditoinut ja joilla on oikeus itse toteuttaa suulliset sertifiointikokeet ACC- ja PCC-tasoilla. ICF arvioi sekä tarkastaa Coach-koulutusyrityksen ja yrityksen on uusittava ACTP:nsa joka kolmas vuosi.
Diplomoitu coach = coach, joka on suorittanut ensimmäisen askeleen kohti sertifiointia. Toinen askel tulee olemaan sertifiointikoulutus ja vasta sertifioinnin jälkeen coach voi kutsua itseään ammatticoachiksi tai ammattimaiseksi coachiksi.
ACC = ICF Associate Certified Coach (ACC). Ensimmäinen sertifiointitaso. Tämä tarkoittaa, että coach on coachannut vähintään 100 tuntia ja suorittanut hyväksytysti sekä suullisen että kirjallisen kokeen. ACC-coach on myös sitoutunut noudattamaan ICF:n eettisiä sääntöjä ja ydintaitoja, hän täydentää koulutustaan ja uusii sertifiointinsa joka kolmas vuosi tai tähtää seuraavaan sertifiointitasoon.
PCC = ICF Professional Certified Coach (PCC). PCC-coach on suorittanut samat asiat kuin ACC, mutta on lisäksi kerännyt lokikirjaansa vähintään 500 käytännön coaching-tuntia.
MCC = ICF Master Certified Coach (MCC). Sertifioitujen coachien korkein taso; ainoastaan 3 % maailman ICF-sertifioiduista coacheista on saavuttanut MCC-tason. MCC on myös coach, joka vankan ja monivuotisen coach-koulutuksen lisäksi on coachannut vähintään 2500 tuntia. MCC-sertifiointi tapahtuu aina maailmanlaajuisesti, sen arvioivat kaksi toisistaan riippumatonta assessoria. Näin taataan tasalaatuinen ja korkea taso maailmanlaajuisesti.

Jotta voit varmistua siitä, että valitsemallasi coach-kouluttajalla on varmasti voimassa oleva ACTP (Accredited Coach Training Program), pyydä heitä näyttämään siitä todistus tai tarkista se ICF Globalin sivuilla. Kun valitset ammattimaista, laatuvarmistettua ja sertifioitua coachia, pyydä häntä näyttämään voimassa oleva todistus sertifioinnista tai tarkista se ICF Globalin sivuilla.

Myytti 16: Jos valitsen coachin, joka sanoo noudattavansa ICF:n eettisiä sääntöjä ja ydintaitoja, tiedän olevani varmasti hyvissä käsissä.

Christine vastaa: Ei, valitettavasti näin ei voi vain sanoa, eettisiin sääntöihin sekä ydintaitoihin on aidosti sitouduttava ja coachilla on oltava lupa sanoa näin. Ainoastaan ICF:n jäsenenä ja sertifioituna coachina voi viitata ICF:ään ja sen sääntöihin, muutoin annetaan väärä kuva velvollisuuksista ja vastuista ICF:ää kohtaan. Jotta voit varmistua ostamasi palvelun laadusta, tarkista aina coachin sertifiointi ICF Globalin sivuilta.

Myytti 17: Jos coach-kouluttaja kaikesta huolimatta vakuuttaa noudattavansa ja kouluttavansa ICF:n eettisten sääntöjen ja ydintaitojen mukaisesti, on se varmasti silloin OK.

Christine vastaa: Ei, se ei riitä! Jos kouluttaja sanoo näin ilman, että tällä on ICF:n akkreditointi, on se selvä osoitus siitä, että eettisiä sääntöjä ei Kaikki ICF:n jäsenet ja sertifioidut coachit tietävät, että meidän on kommunikoitava rehellisesti emmekä saa antaa harhaanjohtavaa tai väärää kuvaa – tämä on selkeästi esitetty eettisissä säännöissä. Ammattimaisessa coachingissa ja sertifioinnissa pätevät samat periaatteet, kuten esimerkiksi yritysmaailman ISO 9001 ja 14001 -laatusertifioinneissa. Ei riitä, että kerrot korkeasta laatutasostasi, sinun on myös pystyttävä näyttämään voimassa oleva laatusertifikaattisi. Jokaisessa sertifiointitodistuksessa on selkeästi esitetty sen voimassaoloaika. Sertifiointia ei saada tuosta vain tai laittamalla mutkia suoriksi. Sertifiointi edellyttää kovaa työtä, jotta laatukriteerit täytetään. Coachingia hankkivan henkilön on tarkasti tutkittava sekä koulutusyrityksen että kouluttajan laatu. Sen teet nopeasti ja helposti ICF Globalin sivuilla tai pyytämällä sertifiointitodistusta nähtäväksi suoraan kouluttajalta tai coachilta. Sertifiointi on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Olemme erittäin iloisia siitä, että yhä useampi yritys ja koulutuksiimme osallistuvat henkilöt ovat tehneet taustatutkimusta ja näin ovat tietoisia siitä, miten laatu varmistetaan ja dokumentoidaan ammattimaisen coachingin alalla, eli he osaavat edellyttää laatutakuuta. HUOM! Diplomin suorittanut coach on coach, joka on koulutuspolulla kohti sertifiointiaan. Diplomoitua coachia ei pidä sekoittaa sertifioituun coachiin. Tarkista kunnolla, milloin diplomi on annettu. Sertifioitu coach uusii sertifiointinsa säännöllisesti tai saavuttaa korkeamman sertifiointitason, joka tulee myös säännöllisesti uusia, kun taas diplomoitu coach ei uusi diplomiaan.

Myytti 18: Jos huomaan, että koulutus, johon osallistuin ei ollutkaan laatuvarmistettu, voin varmasti vain täydentää koulutustani ICF-akkreditoidulla koulutustunneilla?

Christine vastaa: Ei, akkreditoimatonta koulutusta ei voi täydentää vain muutamalla lisätunnilla. Jotta voit olla kansainvälisesti sertifioitu coach, on sinun täytettävä kaikki sertifioinnin kriteerit, jotka koskevat koulutustuntien määrää, mentorcoachingia, käytännön coach-tunteja sekä suullista ja kirjallista koetta. Käytännön coaching-tunnit asiakkaiden kanssa kirjataan lokikirjaan. Asiakastunnit lasketaan alkaen siitä päivästä, kun aloitit ICF-akkreditoidun koulutuksen, sitä aiempia tunteja ei voi laskea mukaan lokikirjaan. Olemme valitettavan usein saaneet yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat tunteneet itsensä huijatuiksi ja ovat pettyneitä siihen, että he ovat osallistuneet koulutukseen, jota on markkinoitu harhaanjohtavasti, eli joissa kouluttaja ei ole ollut ICF-sertifioitu coach eikä itse koulutus akkreditoitu. Tällöin henkilö joutuu aloittamaan 1. askeleesta ja valitettavasti aiemmin käyty, usein huomattavasti edullisempi ”koulutus” tulikin sittenkin odotettua kalliimmaksi, koska sekä rahaa että aikaa meni hukkaan. Nämä samat henkilöt ovat kuitenkin todenneet diplomi– ja sertifiointikoulutukset käytyään, että he arvostavat ja ymmärtävät täysin, miksi heidän piti aloittaa alusta, 1. askeleesta. Ammattimainen, korkealaatuinen coaching vaatii ahkeraa ja pitkäjänteistä työskentelyä, harjoittelua ja vielä kerran harjoittelua yhdessä kokeneen ja sertifioidun kouluttaja-coachin kanssa. Terve nöyryys ja jatkuva oppiminen koskevat myös kouluttajaa, jonka tulee olla esikuva tuleville coacheille, eli tämän tulee elää siten, kuten opettaa!

Christine ajattelee ääneen coachingista, johtamisesta ja elämästä

Christine Suvanto, ICF MCC on työskennellyt ammattimaisena coachina vuodesta 2012, sekä yksilöiden että ryhmien kanssa, yksityisesti ja yrityksissä kansainvälisesti. Executive, Business, Career, Life – Christine tukee ja haastaa sinua, jotta sinä kehityt. Hän kouluttaa, coachaa ja toimii lisäksi mentorcoachina sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti (WBECS, CoachCompanion). Hän hyödyntää myös SDI-työkalua (Strength Deployment Inventory) kommunikointi-, konfliktienhallinta- ja kehitystehtävissä.

Christinen blogi - aiemmat julkaisut

Jos haluat, pystyt!

Jos haluat, pystyt! Aivan, jos haluat, pystyt, mutta se vaatii päättäväisyyttä ja halukkuutta tehdä työtä. Joskus se sujuu nopeasti, joskus se vaatii huomattavaa kestävyyttä ja taistelutahtoa. Riippumatta siitä, haaveiletko uuden oppimisesta tai urasta huippujohtajana, urheilutähtenä, taiteilijana, hammaslääkärinä, muurarina tai jostain

Lue lisää »

Paluu töihin vai takaisin ”vankilaan”?

Takaisin töihin vai takaisin ”vankilaan”? Tuntuuko töihin paluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, haluatko pysyä nykyisessä tilanteessasi vai lähdetkö jännittävälle matkalle. Oma coachisi tai coachkurssi voi auttaa sinua löytämään polun, jota haluat kulkea, haaveilemasi elämän. Tänä vuonna

Lue lisää »
Saavuta tavoitteesi

Kaipaatko uutta suuntaa, tukea matkalle? Varaa aika itsellesi omaan coachingtapaamiseen.

Coaching

Haluatko saada enemmän itsevarmuutta, paremman itsetuntemuksen ja kehittyä ihmisenä?

Vastauksia vailla

Kaipaatko lisätietoja meistä tai tarjoamistamme palveluista? Ota yhteyttä ja kerromme lisää!