Diplomikoulutus tai sertifiointi, mikä ero niillä on?

Kun puhutaan professional coachingista, meiltä kysytään usein, mikä ero diplomikoulutuksella ja sertifioinnilla on. Selitämme eroa usein käyttämällä metaforaa yksityisautoilija vs. ammattiautoilija.

Kun haluat ryhtyä ajamaan autoa, ensi askeleesi on hankkia ajokortti. Aloitat tyhjästä, eli opiskelet teoriaa, kuten liikennesäännöt, liikennemerkit, auton varusteet ja opit, miten polkimia, vaihdekeppiä, rattia, vilkkuja, virtalukkoa jne. käytetään.

Sitten liikenteeseen ajotunneille, joilla harjoittelet kaikkea teoriatunneilla oppimaasi käytännössä. Taitosi kehittyvät kerta kerralta. Aluksi sinun pitää vain saada auto kulkemaan eteenpäin liikenteessä, myöhemmin opit hienouksia, kuten mäkilähtö, taskuun pysäköinti ja liikenneympyröissä ajo. Kun sitten olet harjoitellut ajamista ja osallistunut teoriaopetukseen lain määräämällä tavalla, on ajokokeen vuoro.

Tämä on verrattavissa professional coachingin diplomikoulutukseen. Opiskelemme coachingia teoriassa ja käytännössä. Aloitamme coachingin teorialla, eli International Coach Federationin (ICF) yhdellätoista ydinosaamisalueella ja eettisillä ohjeilla. Opiskelemme rakennetta: mitä professional coaching ICF:n mukaan on?

Sitten on aika lähteä ”liikenteeseen”. Lähiopetuspäivien aikana harjoittelemme jokaista osiota, joita sitten myöhemmin jokainen harjoittelee lisää oman harjoitusasiakkaansa kanssa. Ensin perusteet, sitten finessit, kun opitaan vähitellen käyttämään eri tekniikoita ja coach-työkaluja.

ICF:n määritelmän mukaan:

Coaching on kumppanuutta asiakkaan kanssa, se on ajatuksia herättävä ja luova prosessi, joka innostaa asiakkaita maksimoimaan henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa.

 

ICF

International Coach Federation (ICF) on maailman suurin ammatticoach-alan organisaatio. Se on neutraali osapuoli, joka ei itse kouluta, vaan ainoastaan akreditoi coacheja ja toimii coach-koulutusta antavien yritysten laadunvarmistajana. Nykyään  ICF Globalilla on n. 33 000 jäsentä 144 maassa. Sillä on siten tärkeä tehtävä, koska coach ei ole suojattu ammattinimike, vaan periaatteessa kuka tahansa voi kutsua itseään coachiksi. Muista siksi aina varmistaa, että käyttämäsi coach on sertifioitu ja että käyttämäsi coach-koulutusta antava yritys on ICF:n hyväksymä ja akreditoima. Voit tehdä sen helpoiten ICF Globalin kotisivuilla.

Lue lisää ICF:stä

Kun teoriatunnit ja käytännön harjoittelu on selvitetty määräysten mukaisesti, on ajokokeen aika.

Siinä pääset näyttämään, että hallitset coachingin. Kun suoritat ajokokeen hyväksytysti, saat ajokortin ja sinulla on oikeus lähteä liikenteeseen omin päin, toisin sanoen voit ottaa maksavia asiakkaita ja kerätä itsellesi käytännön työstä tunteja, joita tarvitset saadaksesi kansainvälisen sertifioinnin.

Coachingin kansainvälistä sertifiointia voidaan verrata ammattiautoilijaksi tulemiseen. Kun ajat autoa työksesi, esim. linja-autoa tai rekkaa, tavallinen ajokortti ei riitä. Sinun on syvennettävä osaamistasi sekä teorian että käytännön osalta, jotta voit osallistua uuteen teoriakokeeseen ja ajokokeeseen. Näin homma toimii myös coachingissa. Kansainvälinen sertifiointi edellyttää lisäkoulutusta, vähintään sata dokumentoitua tuntia asiakkaan coachaamista, kirjallisen kansainvälisen kokeen hyväksyttyä suorittamista sekä käytännön ”ajokoetta”, jolla osoitat, että olet ymmärtänyt kaikki yksitoista ydinosaamisaluetta sekä eettiset ohjeet ja osaat soveltaa niitä. Sertifioitu coach on ammatticoach, ja ammatticoachina sitoudut pitämään coaching-taitosi ajan tasalla. Sinun on jatkettava kouluttautumista ja harjoitettava coachingia ja uusittava sertifiointisi kolmen vuoden välein. Diplomi-coach on siten ICF:n mukaisesti coach, joka parhaillaan kouluttautuu, kun taas sertifioitu coach on ammatticoach.

Kiinnostaako coaching tai mietitkö, miksi kannattaisi hankkia coach-koulutus? Lue seitsemän hyvää syytä osallistua coach-koulutukseen.

Ota yhteyttäAikaisemmat uutiset

 • 10 vinkkiä mukavaan kesään - Paras kesä...Kuinka saada se aikaiseksi?

  Stressin, jatkuvan ärtyneisyyden ja ratkaisemattomien konfliktien vuoksi huonosti voivat työntekijät aiheuttavat yleensä tulonmenetyksiä, koska heidän työtehonsa heikkenee ja tuottavuutensa laskee.

 • Vältä tarpeettomia konflikteja työpaikalla

  Stressin, jatkuvan ärtyneisyyden ja ratkaisemattomien konfliktien vuoksi huonosti voivat työntekijät aiheuttavat yleensä tulonmenetyksiä, koska heidän työtehonsa heikkenee ja tuottavuutensa laskee.

 • Sankarit ympärilläni - se mihin keskityt, kasvaa

  Mihin sinä keskityt? Haluatko ympärilläsi sankareita vai idiootteja? Positive Solutionsin Christine Suvanto pohdiskelee, millaisia valintoja voimme itse tehdä ja mitä voimme muuttaa omassa suhtautumisessamme muihin ihmisiin.  

 • ledarskap_coaching
  Coachingista työkalut kestävään johtajuuten

  Coachaavaan johtajuuteen vaaditaan rohkeutta ja koulutusta, siihen ei ole mitään valmiita reseptejä tai ratkaisuja. Toisaalta se myös maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, kun henkilöstö voi hyvin, kehittyy, kasvaa, pystyy huippusuorituksiin ja...

 • Takaisin töihin vai takaisin vankilaan?

  Tuntuuko töihinpaluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, pysytkö nykyisessä työssäsi vai lähdetkö uudelle kiinnostavalle matkalle. Oma henkilökohtainen coach voi auttaa sinua löytämään haluamasi tien.

 • SIKSI LOGOMME ON PURJEENMUOTOINEN

  Missä olemme ja miltä ympäristömme näyttää? Mihin satamaan haluamme ja minkälaisia kareja ja esteitä voi olla matkanvarrella?  Miksi purjeesta tuli Positive Solutions yrityksen logotyyppi?

 • Seitsemän syytä osallistua coach-koulutukseen

  Coaching on laaja käsite, joka sisältää kaikkea oman itsensä kehittämisestä aina coachaavaan johtajuuteen. Siinä on kyse ihmisen sisäisen potentiaalin vapauttamisesta ja kehittämisestä, oman tai muiden. Coachingia voidaan siksi harjoittaa yksittäin...

 • Club Lejonhjärta lataa akkujaan TotalSDI:llä ennen pohjoismaista joukkuekilpailua

  Club Lejonhjärtaa edustavat oikeustieteen opiskelijat lataavat akkujaan Positive Solutionsin SDI-kurssilla oppiakseen tuntemaan toisensa paremmin ennen oikeudenkäyntikilpailun finaalia. SDI tulee sanoista Strength Deployment Inventory ja se on tehokas suhteiden vahvistamisen ja...

 • Positive Solutions kasvaa ja muuttaa

  Positive Solutions laajentaa toimintaansa ja muuttaa samalla uusiin toimitiloihin Arabianrantaan. Näin saamme enemmän tilaa järjestää koulutuksia ja kursseja omissa tiloissamme.