Positive Solutions i media

GROW magazine 20.7.2021

18 MYTER & FRÅGOR OM COACHING?

Läs hela Christines artikel på nätet: https://issuu.com/growmagazine5/docs/_grow_vol_21/62

 

Läs hela GROW vol 21 på nätet: https://growmagazine.se/grow-vol-21/

YLE Radio: Slaget efter tolv 9.3.2021

Osunda kroppsideal i längdskidåkning?

Christine diskuterar 9.3.2021 toppidrott och kroppsideal i programmet Slaget Efter Tolv med Bettina Sågbom, skidlöparen Rebecca Ehrnrooth och experten på näring och motion Olli Ilander.

 

En del av damskidlöparna i världstoppen är så magra att de är dåliga rollmodeller för unga idrottare. Det här sade det tyska skidlandslagets chefstränare Peter Schlickenrieder i samband med skid-VM i Oberstdorf förra veckan. Han vill införa en viktindexregel, så som i backhoppning. Har han rätt? Skidlöparen Rebecca Ehrnrooth, coachen och mentorn Christine Suvanto samt experten på näring och motion, Olli Ilander, diskuterar toppidrott och kroppsideal under ledning av Bettina Sågbom.

 

Lyssna på programmet på Yle Areena:

https://areena.yle.fi/audio/1-50740459

YLE TV: Efter Nio 22.2.2021

Vi arbeter inte ensamma

Samarbete – höjer eller sänker det din energi, produktivitet och kreativitet på arbetet och hemma? Tänk om du hade facit på hur kommunicera flytande med dina arbetskamrater, familjemedlemmar och din partner?

 

Nya, moderna, smidiga och digitala Core Strengths – SDI 2.0 platformen ger dig, ditt företag och nätverk konkreta, enkla verktyg att kommunicera rätt och uppnå era gemensamma mål. Använda tid och energi på rätta saker, istället för att dyrbar tid går till spillo för att reda ut missförstånd och lösa konflikter. Konflikter äter också på välmåendet, engagemanget, produktiviteten och kreativiteten.

 

SDI bygger på relationell intelligens (RQ) och kan användas över hela ditt nätverk. När fler personer genomför SDI 2.0 och kan se och öppet diskutera varandras resultat, ökar förståelsen för varandra. Vi förstår det goda syftet bakom, det för mig så ”konstiga”, agerandet. Olikheter är en styrka, vi får en bredare helhetsbild och kan då ta bättre beslut. Genom att ta vara på skillnaderna och använda dem på bästa sätt i hela organisationen, stärker vi relationerna, fördelar vi arbetsuppgifterna rätt, skapar vi en attraktiv och inspirerande arbetsplats. Denna insats lönar sig genom att snabbt nå bättre individuella- och gruppresultat. Och tänk vad bra att tala ”rätt” språk i exempelvis försäljnings-, informations- och föreläsningssituationer, ditt budskap når mottagaren.

 

parförhållanden känns det också ibland att vi inte når varandra, den andra borde förstå, fattar inte… vilket kan leda till onödiga konflikter. Att gå en SDI 2.0 ”språkkurs” tillsammans är både intressant och lärorikt, både då förhållandet är nytt eller gammalt.

 

Efter många framgångsrika år har TV-programmet Efter Nio fått in en ny programvärd Janne Grönroos som tillsammans med Sonja Kailassaari nu ska leda programmet lika framgångsrikt vidare. Talanger arbetar inte ensamma, de arbetar tillsammans! Hur ska Sonja och Janne kommunicera, förstå och uppskatta varandras olikheter för att nå bästa resultat?

 

Tillsammans med Christine Suvanto tog Sonja och Janne reda på vad som driver och motiverar dem och vad som triggar dem till konflikt. Skillnader är styrka om vi använder dem rätt.

 

Titta på programmet Efter Nio på Arenan.

ICF Finland och EMCC

Pro Coaching 2020-pris

 

Västra Nyland 11.12.2020

 

Huvudstadsbladet

Den 18.7 och 25.7.2020 fick vi äran att vara på första sidan av Hufvudstadsbladet.

YLE 25.1.2020

Den finlandssvenska idrottsgalan 2020

 

 

YLE Vega Slaget efter tolv – dagens debatt 23.1.2020

Konståkningsförbundet gav en tränare ett 12 månader långt funktionärsförbud.

 

Tränaren skall ha utsatt sina unga adepter för psykiskt våld, förnedrande behandling och bland annat fällt kränkande kommentarer om deras kroppsvikt.
Förra året stängdes en tränare för unga gymnaster av på grund av liknande anklagelser.

 

Tidigare SFI-ordföranden och coachen Christine Suvanto och Nelia Eremenko, som leder en gymnastikskola för barn, diskuterar träningsmetoder och ledarskap.
Programledare Bettina Sågbom.

 

Lyssna på sändningen:

https://arenan.yle.fi/1-50399250

 

Läraren 5.12.2019

Skolcoachen är en extra resurs i skolan

 

För inte så länge sedan publicerade en lärare en bild på Instagram som visade hennes hennes kursintyg över deltagandet i skolcoachfortbildningen för ICF-certifierade coacher. Det framkom att kursinnehållet bestod av ämnen som etik, professionalism, positiv självbild och dylikt.

 

Min nyfikenhet väcktes. Tidningen Läraren har detta år skrivit om både tutorlärare och mentorskap, men inte om coacher. Vad gör en skolcoach?

 

Läs hela Tom Ahlfors artikeln i tidningen Läraren här. 

HR Viesti 2019

Vältä tarpeettomia konflikteja työpaikalla

 

Stressin, jatkuvan ärtyneisyyden ja ratkaisemattomien konfliktien vuoksi huonosti voivat työntekijät aiheuttavat yleensä tulonmenetyksiä, koska heidän työtehonsa heikkenee ja tuottavuutensa laskee.

Työpaikan yhteistyöongelmat voivat olla vaikeasti ratkaistavissa, mutta oikealla osaamisella ja hyvällä itsetuntemuksella voimme ratkaista tai jopa välttää ne.

 

”Konfliktilaskelma avasi silmät – miten paljon konfliktit maksaa” 

Markku Hiljanen, toimitusjohtaja Ledear Oy:ssä osallistui Have a Nice Conflict koulutuksessa juuri siitä syystä että hän halusi tulla paremmaksi ratkaisemaan konflikteja työpaikalla

Markku oppi TotalSDI kartoituksen avulla sekä tuntemaan itsensä paremmin että myös tuntemaan miten eri ihmiset reagoivat ja toimivat konfliktitilanteissa. Kiitos koulutuksen Markulla on nyt osaamista joka auttaa hänet sekä tunnistamaan mahdollista konfliktia että oikeat työkalut konfliktin ratkaisemiseen.

TotalSDI-työkalulla kartoitetaan ihmisten käyttäytymisen taustalla piileviä kannustimia. TotalSDI:n avulla voimme lisätä ryhmädynamiikkatietoutta, tunnistaa yksilön henkilökohtaiset vahvuudet ja käsitellä työryhmien ristiriitoja ja konflikteja.

Ehkäise siis konfliktit ennen niiden syntymistä ja käännä erimielisyydet menestykseksi!

 

Läs hela artikeln här

HS Liite 7.6.2018

Teema: Tulevaisuuden toimisto

Ålands Radio 29.5.2018

Hon ger kurser i konflikthantering

 

– En konflikt är när någon trampar på någon annans självkänsla, säger Christine Suvanto som till vardags jobbar med att hjälpa både företag och familjer att lösa konflikter. Just nu besöker hon Åland för att hålla kurser i just konflikthantering.

– Man kan säga att jag lär ut ett språk så att folk ska förstå varandra, säger Christine Suvanto som tror att många konflikter beror på att man saknar redskap att lösa meningsskiljaktligheter.

Den absolut vanligaste orsaken till konflikter är missförstånd, berättar Christine Suvanto.

 

Lyssna på radioinslaget här

Finlands Svenska Idrott 17.4.2018

Månadens motionär

Varje månad presenterar vi månadens motionär och olika motionsformer. Den här månaden får ni träffa företagare, styrelseledamoten och motionären Christine Suvanto som berättar hur hon helst rör på sig och hur ofta.

Möt månadens motionär Christine Suvanto i ett blåsigt Helsingfors. Det stoppar dock inte henne från att vara ute och röra på sig. Christine är en sann vardagsmotionär som försöker promenera mellan de flesta av sina möten, på så vis slår hon två flugor i en smäll. Det är bara rätt klädval som gäller.

Efter Nio Radio 24.2.2018

Mia Hafrén vill lyssna mer och prata mindre

Skådespelaren och sångaren Mia Hafrén upplevs som en dominant person. Under några veckor har hon utmanat sig med att ha en nedtonad roll på arbetsplatsen, att inte uttrycka sina åsikter och inte styra och ställa som vanligt. Hon försöker ha en låg profil helt enkelt.
– Min utmaning är inte att prata mindre utan att lyssna mer, säger hon. Vi har en dålig lyssnarkultur över lag, anser både hon och coachen Christine Suvanto som också medverkar i veckans Efter Nio radio. Hur ska man göra för att bli en bättre lyssnare och ska man ändra på sin personlighet?

Efter Nio Radio 2.2.2018

Thomas Elfgren vill inte gå i pension

Att pensionera sig är inget Thomas Elfgren ser fram emot, tvärtom! Men faktum är att han uppnått pensionsåldern och det börjar bli dags för honom att ta farväl av arbetslivet. Vad ska han göra för att känna sig meningsfull då han inte längre jobbar? Under en vecka har Thomas Elfgren bekantat sig med vad livet som pensionär skulle innebära. Han har fått hjälp av den professionella coachen Christine Suvanto med att få klarhet i vad han vill göra den dag han tackar för sig på Kriminalpolisen.

 

Lyssna på radioinslaget här

Efter Nio Radio 24.11.2017

Bettina Sågbom är beroende av deadlines

Bettina Sågbom är en obotlig tidsoptimist och behöver en deadline för att få någonting gjort. Tråkiga uppgifter skjuter hon helst upp och till avtalade möten kommer hon alltid för sent. Är hon ett hopplöst fall? Vad säger den professionella coachen Christine Suvanto som coachat Bettina under hennes experimentvecka. En av utmaningarna var en stor hög med osorterade grejer som legat och skräpat i tamburen sedan juni. Får Bettina Sågbom högen undanröjd och hur ser det vanligtvis ut då hon tar itu med dylika projkt.

 

Läs och lyssna på reportaget här

”Jag höll på trilla omkull då jag såg hennes kaos!”

Christine Suvanto, professionell caoch

Scan Magazine july 2017

Yle Fem: Efter Nio 13.2.2017

 

I dagens häktiska värld är det ofta svårt att vara motiverad. Rutinerna styr vardagen. Hur ska vi hitta vår inre drivkraft?

 

Se när Christine Suvanto coachar programledare Mårten Svartström.

YLE 23.1.2017

Christine och Tom Suvanto partners i vått och torrt

 

Hangöborna Christine och Tom Suvanto är paret bakom företaget CoachCompanion, med kurser i professionell coaching. Klienterna är privatpersoner ute efter en personlig utveckling, men också många företagsledare och arbetsteam som vill förbättra ledarskapet och arbetsgemenskapen på arbetsplatsen.
Förutom jobbet är paret Suvanto också partners i det privata. Som 15-åringar inleddes deras gemensamma vandring och sen dess har de hållit ihop. Till familjen hör tre barn.

 

Lyssna på radioinslaget här

Västra Nyland 1.1.2017

Höjd profil för HIK med ny ordförande

 

Det blåser nya vindar inom Hangö IK:s centralstyrelse. Bland annat uppmärksammar man nästa år Finlands 100-årsjubileum.

 

Hangö IK är i dag en synnerligen etablerad förening med 113 år på nacken. Rent juridiskt sker verksamheten inom dotterföreningarna HC HIK (handboll), FC HIK (fotboll), HIK friidrott och HIK pingis, medan kraftsporten ännu fungerar som en sektion inom HIK.

– Den här indelningen beror främst på bokföringstekniska saker, men oberoende handlar det om en stor gemenskap. Vi hör alla till Hicken och det är vår förening, säger Christine Suvanto som i våras valdes till föreningens ordförande.

Suvanto efterträder nu Thomas Nordlund. Hon är HIK:s 25:e ordförande i ordningen, och historisk eftersom hon är den första kvinnliga.

– Det sticker litet ut, även om det inte borde göra det år 2016, säger Suvanto som också en gång var HIK-friidrottens första kvinnliga ordförande.

 

Grow Magazine Nr 3-4 / 2016

Tema: Utbildning Coach & Coaching

Hangö Tidningen 4.5.2016

Våga ta steget fullt ut

Västra Nyland 4.5.2016

Alla kan nå sin maximala potential

Coaching handlar för Christine Suvanto om att göra, handling är det som ger resultat. Det är som med bakning, man måste göra muffins för att få muffins. Det räcker inte med att läsa receptet.

– Många tror att man kommer hit för att prata och visst gör vi det ibland. Men det är du som kavlar upp ärmarna och bestämmer hur stora steg du är beredd att ta. Jag har inget trollspö, säger Christine Suvanto som startade företaget Positive Life Solutions för fyra år sedan.

Hon befann sig då i en livssituation där arbetet som HR vid Assistor Oy Ab kändes otillfredsställande. Från att ha arbetat med organisationsutveckling och välmående övergick plötsligt uppgifterna allt mera till att delta i samarbetsförhandlingar, att rasera det som tidigare byggts upp.

– Då sjunde ronden av samarbetsförhandlingar skulle börja blev det för mycket. De här människorna betydde så mycket för mig. Det var då en liten tanke började gro i mig att jag i stället skulle starta mitt eget företag.

I vårt västra grannland har begrepp som mental träning och coaching varit trendigt redan länge. På marknaden finns det utöver seriösa utövare också en mängd mindre seriösa kurser och yrkesutövare. Det har funnits allt från fiskdiskcoacher till nagelcoacher och Suvanto ville undvika att hamna i den genren.

– Det kändes väldigt viktigt att det jag erbjuder bottnar i något kvalitetssäkrat, att det inte är något flum.

För hennes del föll valet på International Coach Federation (ICF), som är världens största paraplyorganisation för yrkescoacher med över 20 000 medlemmar världen över. Coachcompanion är ett av de få utbildningsföretag i Finland som är ackrediterat av ICF att själv diplomera och certifiera coacher.

 

Lärdom inte misstag

 

Hufvudstadsbladet 20.01.2016

Christine Suvanto FSI:s vice ordförande

Christine Suvanto har valts till vice ordförande för Finlands svenska idrott.

Suvanto är ordförande för Svenska Finlands idrottsförbund och därmed bekant med verksamheten. SFI omfattar cykling, friidrott, kraftidrott och simsport.

Suvanto har varit aktiv i friidrotten som tränare och ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion i kring 15 år. Hon är också friidrottsdomare och jobbat i VM 2005, EM 2012 och i många Finland–Sverige-landskamper.

– Att röra på sig ska vara mångsidigt, glädjefyllt och en rättighet för alla oberoende om man satsar på en tävlingskarriär eller om man vill röra på sig för att det är roligt. För det behövs resurser både i form av rena pengar, personer som engagerar sig och kunskap och här spelar FSI en viktig roll, säger Suvanto i ett pressmeddelande på onsdagen.

FSI är en centralorganisation för idrott och motion på svenska i Finland.

 

Läs artikeln här

YLE 10.11.2015

Förbundspennan: Ett coachande förhållningssätt inom idrotten?

Den senaste tiden har det varit mycket diskussion om att ungdomar lämnar idrotten. Jag läste någonstans att ungefär 80 procent av ungdomarna i åldern 13–15 år deltar i någon idrottsförening, medan endast färre än hälften är kvar vid 20 års ålder.

Att hitta en enda lösning på detta problem är svårt om inte omöjligt, men med olika insatser kan den negativa spiralen brytas. En förlängning av idrottskarriären innebär inte endast en bredare bredd av toppidrottare, utan ännu viktigare är att regelbundna motionsvanor påverkar ungdomarnas framtida hälsa.
Fördelarna med regelbunden träning, motion och idrott är många: Allt från bättre allmän hälsa till ett stärkt självförtroende och ökad inlärningsförmåga.
Därför lönar det sig att fundera på olika alternativ. Ett alternativ kunde vara att mera aktivt satsa på ett coachande förhållningssätt inom idrotten.

Coachning?

 

Läs hela artikeln här

RESPONS NR 2 / 2015

Tema: Föräldrarskap

YLE VEGA 8.12.2014

Alla kan lära sig motionera

Christine Suvanto är utbildad till att hjälpa människor att orka och må bättre. Det här gör hon bland annat genom att lära människor att motionera.

Förutom att Christine Suvanto är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och Svenska Finlands Idrottsförbund är hon också mental coach.

Tanken är att få människor att själva vilja och framför allt vara villiga att motionera, berättar Suvanto.

– Jag lär människor att motionera genom att vara nyfiken och utmanande. Jag frågar: Varför vill du motionera? Ofta när motionerandet inte lyckas beror det på att det är någon annan som tycker att du borde motionera eller att du känner att du måste motionera för att alla andra också gör det.

– Det finns någon gren som var och en kan brinna för. Då du vet varför du vill motionera och vilken målbild du har är det lättare att göra en plan på hur du ska gå till väga.

 

Du sitter själv på de rätta svaren

 

Läs och lyssna på intervjun här

YLE VEGA 28.7.2014

Finlandssvenska idrottare kan bli ännu bättre

Christine Suvanto som är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion och styrelseordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund.

– Första halvåret har mera gått till att komma in i sysslan och att efterträda Kjell Krook som varit ordförande i 34 år. En annan viktig sak har varit att få vår nya sportchef Petra Stenman installerad i sitt jobb, säger Christine Suvanto.

– Mitt jobb går ut på att organisera det hela och se till att allting löper. Sportchefen är ute på fältet, men så behövs det kansliarbete och strategier. SFI har klarat sig otroligt bra om man tänker att den finlandssvenska befolkningen är fem procent i Finland och på FM-nivå har vi tagit ungefär femton procent av medaljerna.

– Jag tror att det mycket den där familjekänslan, som till exempel det att våra stora stjärnor deltar i tävlingar och olika läger och gör precis samma saker som de här unga lovande idrottarna. Det gör att man får idrotta med de här förmågorna, säger SFI-ordförande Christine Suvanto.

– Det här är helt fantastiskt.

Läs hela och lyssna på intervjun här

YLE VEGA 24.7.2014

Christine Suvanto om ledarskap, balans och ”bara vara”-tid

Christine ”Tina” Suvanto valde tidigt att lämna sitt eget tävlande i friidrotten för att istället senare ägna sig åt att leda och träna andra. Numera är hon förbundsordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI. Den första kvinnan på den posten.

 

Christine Suvanto är för många känd från sina många år som ledare i Hangö IK. Sedan ett halvår tillbaka är hon den som dessutom leder Svenska Finlands Idrottsförbund. Hon är den första kvinnan att leda SFI, något som hon inte tänkte så mycket på då det stod klart att hon blev ordförande.

– Nej, det hade jag inte tänkt på. Jag tänkte främst på vad mina styrkor är och vad jag kan bidra med. Det är en stor ära och ett stort ansvar att bli vald till ordförande för ett 100 år gammalt framgångsrikt förbund.

Ledarskap intresserar Suvanto mycket. Sidan om sina åtaganden inom friidrotten arbetar hon full tid med mental träning, coaching och coachutbildning.

Läs och lyssna på hela intervjun här

Borgåbladet 13.3.2014

Första kvinnan vid klubban leder SFI:s strategiarbete

VÄSTRA NYLAND 8.3.2014

Sjuttonde ordföranden är en kvinna

Svenska Finlands Idrottsförbund SFI fick vänta över hundra år innan det blev dags för en kvinna att leda förbundet. Vid årsskiftet tillträdde Hangöbon Christine Suvanto som den sjuttonde ordföranden.

 

– Jag tyckte inte det var något märkligt då jag valdes till posten i oktober, jag fokuserade bara på själva uppgiften som kändes spännande. Det var efteråt som det blev uppståndelse för att SFI fick sin första kvinnliga ordförande, säger Christine Suvanto på hemmaplan i Furuvik i Hangö.

Ledorden för sitt agerande som en påverkare i idrottsvärlden har hon redan tänkt ut. Samarbete och öppenhet ska prägla verksamheten och beslutsgången. Det betyder att alla i förbundet, från idrottarna ute på fältet till funktionärer och beslutande organ, ska ha samma mål för ögonen.

– Jag hoppas att folk kommer fram när vi träffas ute på fältet och berättar om sina visioner och idéer, så kan vi tillsammans diskutera dem vidare, säger hon.

SFI har fyra verksamhetsområden: simning, cykling, kraftidrott och friidrott, som leds av var sitt råd. Förbundsstyrelsen håller i trådarna och drar upp riktlinjerna för verksamheten.

 

Nya visioner

Läs hela artikeln här

Kuriren 19.2.2014

YLE 12.2.20134

Förbundspennan: SFI i medvind

Jag har nu varit förbundsordförande i en månad och det känns redan nu både givande och intressant. Sedan valet i oktober har jag hunnit bekanta mig med SFI-mästerskap i såväl simning som styrkelyft, vilket för mig var en helt ny spännande värld.

Nu ser jag frame mot att även se cyklisterna ”in action”. Friidrotten har jag hunnit bekanta mig med från olika synvinklar då jag de senaste 14-15 åren verkat både som tränare och som styrelseordförande inom hemföreningen (HIK Friidrott) och som friidrottsdomare på VM, EM och vid några landskamper.

Jag har från flera håll fått frågan vad ordförandeskapet innebär och vad jag kommer att arbeta för. Mitt svar är samarbete och öppenhet. Vad ordförandeskapet exakt innebär vet jag inte fullständigt ännu. Vi lever i en tid av förändring, men som Herakleitos sägs ha sagt ”det enda beständiga är förändring”.

Om vi i framtiden också vill njuta av lika fina framgångar som vi har idag, då måste vi arbeta för utveckling och se nya möjligheter. Alltid vara steget före. Det är dock viktigt att vi värnar om den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss under vår hundraåriga historia. Genom att vi tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål kan vi få additionen 1+1 att bli mycket mera än 2, men till det krävs samarbete och öppenhet.

 

Läs hela artikeln

YLE 8.11.2013

Ny SFI-ordförande: unga bör hitta den inre glöden inom idrotten

Hangöbon Christine Suvanto är nyvald ordförande för Svenska Finlands Idrottsförbund och tillträder vid årsskiftet. Hon talar varmt för samarbete och också för en sporrande coachning – något som inte alla gånger fungerar i dagens Finland.

 

Suvanto, som också är ordförande för Hangö IK:s friidrottssektion, vill inom SFI jobba för öppenhet och samarbete.

– Samarbete har varit min starka sida. Det gäller att samarbeta över gränser, både över idrotts- och kommungränser, säger hon.

SFI-uppdraget finns med i Christine Suvantos liv vid sidan om hennes vanliga jobb, coachning. Hon talar varmt för att lyfta upp det positiva inom idrotten och mental träning.

Läs och lyssna på hela intervjun

YLE 26.10.2013

Suvanto vald till SFI-ordförande som första kvinna

Svenska Finlands Idrottsförbund valde på lördag Christine Suvanto till ny ordförande. Suvanto, som är HIK-friidrottens ordförande, är den första kvinnliga SFI-ordföranden.

 

Hangöbon Christine Suvanto var på lördagen glad över att ha blivit vald till SFI-ordförande.

– Jag ser fram emot de kommande två åren som ordförande för ett så livskraftigt förbund som SFI, det är en ära att få hålla i ordförandeklubban,säger Suvanto som tillträder vid årsskiftet.

 

Läs hela artikeln

HBL Sommarbilaga 2019

I behov av en nystart?

HBL Sommar 2018

Coaching – är det något för dig

 

 

HBL 8.5.2018

Aktuella kurser