Sommar och semester!

Sol och hav och böljedans eller ...

Ooooo så jag längtat och o vad jag väntat och nu är den här i hela sin prakt! Den härliga sommaren med värme, långa dagar och ljusa, sagolika kvällar.

Sommar & Semester! Sol, hav och böljedans som Georg Malmstén sjunger i Hangövalsen. En tid för gemenskap, glädje och återhämtning eller …

 

Som coach hör jag ofta djupa suckar inför kommande sommar och semester. Sucken beror på de långa to do-listor med allt det som blivit ogjort under året som gått och nu absolut skall fixas och lagas under semesterns fyra veckor. Lägg därtill alla måsten med utfärder till nöjes- och djurparker, släktbesök till höger och vänster, båtutfärder, tiden på sommarstugan som vi ska njuta av. För att inte tala om mattorna som ska skuras, torpet målas och frysen som ska fyllas med själv plockade bär och svamp. Ja listan kan göras hur lång som helst. Återhämtning?! Vi strävar efter det perfekta i det oändliga, som förälder, kvinna, man, dotter, svärdotter, vän, husägare …

 

”Det perfekta vilar i det operfekta” ~Christine

Det perfekta vilar i det operfekta, som jag brukar säga. Det finns inget som är perfekt, perfekt. Det finns alltid någon som anser att vi borde göra något annat, se ut på ett annat sätt, prioritera annorlunda. Dagen då vi inser det, dagen då vi själv väljer fritt vad som är passligt operfekt, perfekt för mig, för oss, faller många onödiga måsten och borden bort. Men det kräver att vi stannar upp, funderar, känner efter och diskuterar vad vi verkligen vill och varför. Vad passar mig och/eller min familj i det livsskede vi befinner oss i just nu. Sedan är det ”bara” att agera i enlighet med det. ”Bara”, ja, det kan ju faktiskt hända att du får höra någon nedlåtande eller förundrad kommentar.

Så varför då försöka göra det omöjliga och därtill komma, om möjligt, ännu tröttare tillbaka till arbetet efter semestern. Orsaken som många säger är ” Jag vill ju skapa minnen till mina barn, en fin barndom”, ”Jag vill vara en förebild” eller ”jag vill visa världen för mina barn”. Hur och när skapas oförglömliga minnen? Ta en stund och tänk tillbaka på din egen barndom. Hur långt tillbaka i tiden minns du? Vad kommer du ihåg? Människor, ljud, färger, dofter, känslor, platser, kläder?

Jag hörde en rolig berättelse av en pappa. På kvällen vid nattningen, efter en lång dag då de besökt både en fantastisk djurpark och ett tivoli, frågade pappan sin son. ”Älskling, vad tycker du var allra bästa idag?” och pojken svarade snabbt ”När vi kom hem och vi hittade den där stora döda fisken på stranden”.  Eller då jag frågade en första klassist inför ett sommarlov, ”Vad skulle du vilja göra i sommar?” Svaret var: ”Jag hoppas att vi hela familjen cyklar tillsammans till glasskiosken och äter glassen på lejonstatyerna”. Och en flicka som berättade om den allra bästa dagen på sommarlovet, en hel dag med mamma och syskonen på stranden. De hade picknickkorg med sig och byggde ett jättestort sandslott med tinnar och torn. Dessutom simmade det krokodiler runt slottet. Och vi hade inte bråttom någonstans, tillade flickan. Medan en pojke berättade att han och hans syster fick göra kullerbyttor och springa genom gräsmattssprinklerns kalla strålar, medan mamma och pappa lyssnade på radion och läste böcker. Ett av mina första sommarminnen är då jag som fyraåring med skräckblandad förtjusning fick träffa den vita ilskna geten Stina. Vad minns du?

Så vad allt kan barnen lära oss? Ja, att inte krångla till det. Ta dagen som den kommer. Öppna ögonen och se det vackra i det lilla. Strunta i kalendern, lämna klockan hemma, sätta mobilen på tyst och leva här och nu, tillsammans! Bara var i nuet. Stunderna tillsammans är de som räknas och de är dessutom helt gratis.

 

”Hemligheten med lycka är att vara vän med sig själv.” ~Bernard le Bovier de Fontenelle

 

Små enkla tips:

  • Välj en sak eller två som absolut måste göras och en eller två saker som ni vill göra tillsammans.
  • Hjälps åt, så går det snabbare (åtminstone med tiden) och barnen lär sig praktiska och viktiga saker för livet på samma gång.
  • Glöm bort orden ”jag ska först bara … Du lever nu!
  • Det är helt okay att lata sig.
  • Är du en Byggare Bob-person, naturligtvis ska du då passa på att förverkliga dig själv, med sådant du gillar och som du kanske inte annars har tid för.
  • Får du energi från sjö, skog och mark? Fiska och plocka då blommor, bär och svamp (men tvinga inte någon annan)
  • Stanna upp och ge en extra puss och kram till dina nära och kära som råkar gå förbi, även tonåringen, svärfar, vännen …
  • Var dig själv, då är du som allra bäst – för dig själv och andra!

Sommaren en utmaning och ett stressmoment?

Är sommaren en utmaning för dig, är återhämtning något du längtar efter, känns det svårt att veta vad du vill, vill du hitta den rätta balansen mellan jobb och fritid, är det dags för en ny karriär, vill du komma energisk och kraftfull tillbaka till jobbet eller vill du rentav hitta en lösning så din nästa semester blir lugn och harmonisk? Är det gnissligt mellan dig och din partner, kaotiskt i familjen eller är det något annat som stör dig och som du vill få rätsida på?

Christine tänker högt om coaching, ledarskap och livet

Christine Suvanto, ICF MCC arbetar sedan 2012 som professionell coach, både individuellt, i grupper, privat och i företag internationellt. Executive, Business, Career, Life hon finns här för dig. Hon utbildar coachar och fungerar som mentorcoach nationellt och internationellt (WBECS, CoachCompanion).

I kommunikations-, utvecklings- och konflikthanteringsuppdrag använder hon sig även av verktyget SDI (Strength Deployment Inventory).

Christines tidigare tankar
Uppnå dina mål

Ta kontakt, jag hjälper dig gärna att hitta en lösning som passar just dig!

Coaching

Vill du uppnå bättre självsäkerhet, självkänsla och utvecklas som människa?

Har du frågor?

Saknar du rikting i livet eller stöd på vägen? Reservera egen tid för coaching.