ledarskap_coaching

Coachingista työkalut kestävään johtajuuten

Coachaavaan johtajuuteen vaaditaan rohkeutta ja koulutusta, siihen ei ole mitään valmiita reseptejä tai ratkaisuja. Toisaalta se myös maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, kun henkilöstö voi hyvin, kehittyy, kasvaa, pystyy huippusuorituksiin ja pysyy uskollisena työpaikalleen.

 

Elämme suurten muutosten aikaa, jossa yksilöt ja yksilön identiteetti ovat yhä enemmän keskiössä ja jossa joka yrityksessä tarvitaan uudentyyppistä johtajuutta ja uudenlaisia työkaluja muuttuvassa arjessa selviämiseen. Coachaava suhtautumistapa auttaa meitä sekä kehittymään ihmisinä, sitoutumaan yrityksen tavoitteisiin ja arvoihin että auttamaan työntekijöitämme tunnistamaan esteitään, löytämään vahvuuksiaan, näkemään mahdollisuuksiaan ja saavuttamaan tuloksia. Sopivan coach-kouluttajan löytäminen ei kuitenkaan aina välttämättä ole helppoa.
– Oikeastaan kuka tahansa voi kutsua itseään coachiksi tai valmentajaksi, urheiluvalmentajista aina kynsicoachiin (sellaiseenkin olemme törmänneet), Positive Solutionsin Christine Suvanto kertoo.
– Tämä tietenkin lisää kansainvälisesti sertifioitujen professional coachien kysyntää. Kun valitset coaching-yritystä, varmista laatu aina puolueettomasta ja luotettavasta lähteestä.
CoachCompanion on yksi harvoista alan pohjoismaisista toimijoista, johon ICF (International Coach Federation) luottaa ja jolle se on antanut oikeuden myöntää kurssilaisilleen kansainvälisiä sertifiointeja. ICF on sitoutumaton organisaatio, joka on suorittanut coach-koulutusalan yritysten laaduntarkastuksia yli 20 vuoden ajan.
– CoachCompanionin kautta olemme sitoutuneet työskentelemään ICF:n eettisten ohjeiden ja sen määräämien ydinosaamisalueiden mukaisesti ja kouluttautumaan jatkuvasti ja perehtymään aina viimeisimpiin coaching-menetelmiin, Christine sanoo.

 

Enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja

Käsitteet yksilöcoaching, ryhmäcoaching, yrityscoaching ja coachaava johtajuus toki eroavat toisistaan, mutta niillä on kuitenkin enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja, Christine selittää.
– Kaikki coaching rakentuu samojen kulmakivien varaan, olipa tavoitteena sitten juosta maraton tai kehittää omaa yritystä. Meillä ihmisillä on tapana aivan liian usein keskittyä siihen, mitä emme osaa, siis ongelmiin. Coachingissa keskipisteessä ovat myönteiset asiat, sillä nimenomaan se, mihin keskitytään, kasvaa.

”Emme coachaa titteleitä tai organisaatiokaavioita, vaan ihmisiä. Etsimme heidän sisäiset kykynsä ja vahvuutensa ja hyödynnämme tehokkaita coaching-työkaluja niiden jalostamiseen.”

Selkeät pelisäännöt ja rajat

Millainen sitten on johtava coachaava johtaja? Monet yritysmaailman pomot ovat oman alansa asiantuntijoita ja ovat siksi edenneet työpaikallaan, mutta asiantuntijuuden ja ihmisten johtamisen välillä on suuri ero. Modernilta johtajalta vaaditaan rohkeutta ja luottamusta työntekijöiden kykyyn löytää omia vastauksia ja ratkaisuja ja tehdä omat virheensä, joista ottaa oppia.
– Klassinen asetelma on, että yhtiön hallitus tai johtoryhmä asettaa tavoitteita suljettujen ovien takana. Esimiehillä tai työntekijöillä ei ole tilaisuutta ilmaista mielipiteitään. Kun sen sijaan coachaavassa johtajuudessa tuodaan yrityksen tavoitteet ja arvot kaikkien työntekijöiden tietoisuuteen, jolloin niistä tulee yhteisiä. Luomme selkeitä pelisääntöjä ja rajat, joiden sisällä jokaisella on tilaa hyödyntää omia lahjojaan, osaamistaan ja luovuuttaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, Christine selittää.
– Se tekee työstä kiinnostavampaa, työntekijät kehittyvät ja oppivat ottamaan vastuuta. Kaikki tietävät, että jos ihminen tuntee itsensä tarpeelliseksi ja arvostetuksi työpaikallaan, hän sitoutuu työhönsä ja on motivoitunut tekemään vähän ylimääräistä. Kun henkilöstö voi hyvin, sairauspoissaolot vähenevät, ja koska tiedämme, että poissaolopäivä maksaa työnantajalle noin 350 euroa, on helppo laskea, että koulutus maksaa itsensä takaisin.

 

Etene oikealla tavalla

Vielä nykyäänkin Christine kohtaa yritysmaailmassa toisinaan ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä siitä, mitä coaching on.
– Siinä ei esimerkiksi ole kyse siitä, että ollaan kavereita työntekijöiden kanssa. Coachaava johtaja näkee työntekijän, antaa runsaasti positiivista palautetta ja nostaa esiin kehitysmahdollisuuksia. Mutta hänen täytyy myös osata tarttua konflikteihin ja uskaltaa tehdä vaikeita päätöksiä. Tähän esimies tarvitsee toimivia työkaluja ja hänen pitää luottaa itseensä, olla sinut johtajanroolinsa kanssa, Christine sanoo.
– Vastaan tulee myös niitä, jotka kuvittelevat, ettei heillä ole aikaa coachaavaan suhtautumistapaan, mutta asia on täysin päinvastoin, se säästää aikaa. Kun olet saanut coachaavan johtajuuden koulutuksen, saat työntekijäsi viihtymään, ottamaan vastuuta ja parantamaan suoritustaan. Coachaavan johtajan ei tarvitse itse pidellä kaikkia lankoja käsissään ja auttaa yksitellen jokaista työntekijää, vaan hänelle jää aikaa omien työtehtäviensä suorittamiseen. Ihmiset kehittyvät yhdessä niin yrityksenä kuin yksilöinä.

Tarvitseeko yrityksesi koulutusta ja työkaluja moderniin coachaavaan johtajuuteen?

Tästä löydät avoimet koulutuksemme

Järjestämme myös räätälöityjä, juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopivia kursseja ja koulutuksia.


Ota yhteyttä:

info@positivesolutions.fi

Puh: 050 381 4737 (Tom) tai 045 847 0443 (Christine)Aikaisemmat uutiset

 • Sankarit ympärilläni - se mihin keskityt, kasvaa

  Mihin sinä keskityt? Haluatko ympärilläsi sankareita vai idiootteja? Positive Solutionsin Christine Suvanto pohdiskelee, millaisia valintoja voimme itse tehdä ja mitä voimme muuttaa omassa suhtautumisessamme muihin ihmisiin.  

 • Diplomikoulutus tai sertifiointi, mikä ero niillä on?

  Kun puhutaan professional coachingista, meiltä kysytään usein, mikä ero diplomikoulutuksella ja sertifioinnilla on. Selitämme eroa usein käyttämällä metaforaa yksityisautoilija vs. ammattiautoilija.

 • Takaisin töihin vai takaisin vankilaan?

  Tuntuuko töihinpaluu lomien jälkeen vaikealta? Muista, että sinä itse päätät, pysytkö nykyisessä työssäsi vai lähdetkö uudelle kiinnostavalle matkalle. Oma henkilökohtainen coach voi auttaa sinua löytämään haluamasi tien.

 • SIKSI LOGOMME ON PURJEENMUOTOINEN

  Missä olemme ja miltä ympäristömme näyttää? Mihin satamaan haluamme ja minkälaisia kareja ja esteitä voi olla matkanvarrella?  Miksi purjeesta tuli Positive Solutions yrityksen logotyyppi?

 • Seitsemän syytä osallistua coach-koulutukseen

  Coaching on laaja käsite, joka sisältää kaikkea oman itsensä kehittämisestä aina coachaavaan johtajuuteen. Siinä on kyse ihmisen sisäisen potentiaalin vapauttamisesta ja kehittämisestä, oman tai muiden. Coachingia voidaan siksi harjoittaa yksittäin...

 • Club Lejonhjärta lataa akkujaan TotalSDI:llä ennen pohjoismaista joukkuekilpailua

  Club Lejonhjärtaa edustavat oikeustieteen opiskelijat lataavat akkujaan Positive Solutionsin SDI-kurssilla oppiakseen tuntemaan toisensa paremmin ennen oikeudenkäyntikilpailun finaalia. SDI tulee sanoista Strength Deployment Inventory ja se on tehokas suhteiden vahvistamisen ja...

 • Positive Solutions kasvaa ja muuttaa

  Positive Solutions laajentaa toimintaansa ja muuttaa samalla uusiin toimitiloihin Arabianrantaan. Näin saamme enemmän tilaa järjestää koulutuksia ja kursseja omissa tiloissamme.

 • Vain paras on kyllin hyvää Snellmanille

  Jotta voi tulla alansa parhaaksi, tarvitaan parasta johtajuutta. Se tiedetään Snellmanin perheyrityksessä, joka on valmistanut laadukkaita leikkeleitä ja lihajalosteita jo 60 vuoden ajan. Kolme konsernin johtajista on vuosien 2017 ja...

 • Mia Hafrén haluaa tulla paremmaksi kuuntelijaksi

  Työssään näyttelijä ja laulaja Mia Hafrén yrittää täyttää paikkansa näyttämöllä a cappella -ryhmä Forkissa. Yksityisesti hän sen sijaan pohtii usein, onko hän aivan liian hallitseva, ja haluaisikin oppia paremmaksi kuuntelijaksi....