Christines tips inför jul och nyår

Christines tips inför jul och nyår, undvik julstress, ta vara på vintermörkret och ta emot det nya året med öppna armar 😉

·       JUL för migJUL för dig! Vad ger oss julkänsla?
Ja, gör en lista över de smaker, dofter, traditioner, som ger dig julkänsla. Har gamla måsten, borden, ”så har vi alltid gjort” bitit sig fast? I år, då allt ställts upp och ner, är det en perfekt tid att skapa nya fungerande traditioner. Diskutera önskemålen tillsammans, många gånger antar vi en mängd måsten och borden.

·       Fördela uppgifter och ansvar och bli inte irriterad, gör inte om, kritisera INTE ifall uppgiften skötts på ett annat sätt än hur du tänkt dig. Var tacksam och glad, samtidigt har du kanske på köpet fått lära dig något nytt, en genväg eller ett fungerande alternativ. 😊

·       Polera köksskåp, tvätta fönster, skura varje skrymsle – NEJ! (OM städandet ger dig en fantastisk julkänsla, städa då förstås). Ge dammråttorna möjlighet att dansa ringlekar i hörnen, släck lampan, tänd ljus, pyssla, läs en bok, ta ett avkopplande bad eller gör något annat som ger dig njutning! Det är mycket trevligare att sätta sig vid julbordet, utvilad och förväntansfull än som en urklämd trasa (uppskattas av samtliga). 😉 Den grundliga städningen kan göras då vårsolen åter visar sig, så tänd ett ljus, njut av vintermörkrets möjligheter.

·       Baka pepparkakor tillsammans (eller tillred något gott till Nyår). Hur genomföra det i dessa tider, då vi kanske finns utspridda lite här och där… Ja men visst! Bestäm vem, vad, när och bjud in till Zoom-tillredning, alla i eget kök på avstånd, men tillsammans.
Hmmm gillar du/ni inte att baka, men gillar doften av nygräddat? Sätt ugnen på svag värme och sprid ut lite pepparkakskrydda på ett bakplåtspapper, schuss in i ugnen en kort stund och oj, oj så gott det doftar. Öppna paketet med de köpta pepparkakorna eller bakverken och njut!

·       Tillsammans vid julbordet fastän på avstånd. Ta vara på dagens moderna teknik, Zoom, videosamtal, gör en video, banda in en sång, ring ett samtal: ät, skåla, öppna julgåvor tillsammans, var kreativ!

·       Kom i stämning med julmusik, traditionell eller ny, vad gillar du? Slå på den och njut! Har du inte musik hemma så finns det listor för det mesta på Spotify:
–      Christmas 2020, blandade julkarameller vid julpysselbordet eller i kökskockandet

–      Cool Jazz Christmas, som bakgrundsmusik vid middagsbordet

–        Christmas Love Songs, i soffhörnet med din käraste och en glöggmugg i handen

–        Andrea Boccelli, i julljusets eller brasans sken

–        ”Vi dansar in julen”, dansa runt granen

Vad gillar du, vad behöver du? Välj, lyssna, njut!

 ·       Göm klockan och parkera kalendern! Unna dig att följa din egen inre klocka, ät när du är hungrig, sov när du är trött, läs en bok när du känner för det, lägg ett pussel, se på någon feel good film, ta en promenad i dagsljuset, njut av dagen i din takt och ta emot det nya året stärkt till kropp och själ.

·       Bokslut med fokus på tacksamhet och lärdomar
Vid ett år som detta är det lätt hänt att vi grottar ner oss på allt det som gått snett, uteblivit, krackelerat, det äter energi. Gör tvärtom! Vad har du att vara tacksam över, stora saker och småsmå saker vi tar förgivna. Vad har du i överflöd (vatten, frisk luft…)?  Vad har du lärt dig under år 2020? Det kan vara av missöden du idag kan skratta åt, något du läst, en ny kunskap, nya rutiner…
Ta fram papper och penna, gör ett eget bokslut och unna dig en lyxstund med dig själv, öva tacksamhet!

·       År 2021 – Låt 2021 bli ditt bästa! Ta taktpinnen i din egen hand. 
Nu är det dags att drömma fritt, vad vill du fokusera på under det kommande året?
Plocka fram penna och papper och svara på följande frågor:
1. Vad allt drömmer jag om, i bästa av alla världar, helt utan fokus på hur? Skriv ner allt du kommer på. Dröm stort och mångsidigt, karriär, privat, ingen är för stor och ingen för liten!
2. Vilken dröm vill jag förverkliga, prioritera i år? Välj en!
3. Hur ser mitt liv ut då jag nått min dröm? Vad har det medfört, möjliggjort? Vad ser jag, vad känner jag?
4. Välj en symbol, som symboliserar din dröm. Ställ symbolen synlig, som en daglig påminnelse.
5. Gotta dig i det en stund, en dag, en vecka.
6. Välj ett steg, som tar dig ett steg närmare din dröm. Ett steg i taget!
7. Fira varje taget steg du tagit!
8. Lycka till!

“If you can dream it, you can do it”  Walt Disney

·       Rätt fokus. Lägg inte tid och energi på sådant du inte kan förändra och påverka, men ha mod att ändra på det du kan ändra.

Ta väl hand om dig och dina nära och kära, nu önskar vi Dig

en fridfull, glädjefylld jul och ett lyckosamt, framgångsrikt Nytt År 2021!